Robert Aschberg i programmet Trolljegerne på TV3. Foto: Skjermdump fra TV-programmet

Nett-troll kan temmes

Noe av det mest nyskapende og samfunnsnyttige som vises på norsk TV for øyeblikket.

Publisert Sist oppdatert

«Jeg er Robert Aschberg og jeg liker ikke de feige krekene som i ly av anonymitet truer og trakasserer folk på nettet.»

Slik presenterer den svenske kjendisprogramlederen seg i dokumentarserien Trolljegerne som nå også sendes på TV3 i Norge. Serien er etter vår mening noe av det mest nyskapende og samfunnsnyttige som vises på norsk fjernsyn for øyeblikket.

* Her kan du se Trolljegerne på TV3s svenske nettsider.

Hets og hat på nettet har i løpet av få år har utviklet seg til å bli et betydelig samfunnsproblem.

Mobbere har vi dessverre alltid hatt. Men den eksplosive utbredelsen av sosiale medier har gitt de som nyter å plage andre, en mye mer effektiv og offentlig arena for å spre sin menneskeforakt.

Svært så offentlig for de som rammes, men helt anonymt for utøverne.

De som formidler trusler, sjikane og hån mot navngitte personer - ofte til tusenvis av mennesker - kan nemlig gjøre det gjemt bak sine skjermer og tastaturer. De trenger ikke stå frem med sin identitet.

Det er dette misforholdet mellom utøver og offer som Aschberg og hans kolleger i svensk TV har bestemt seg for å gjøre noe med. De har besluttet seg for å fjerne den digitale finlandshetten som hetserne gjemmer seg bak.

Les også: Tingretten fastslår at det ikke er ulovlig å trykke «like» på Facebook

Researcherne i Trolljegerne-redaksjonen sporer opp personene som gjemmer seg bak de anonyme nettprofilene. Så søker Aschberg og hans kamerafolk opp netthaterne og konfronterer dem med det de har skrevet.

Noen ganger skjules personens identitet i programmet. Ved andre tilfeller avsløres det hvem nettrollet er.

Den svenske sluggerreporterens utradisjonelle journalistiske metoder har skapt debatt både i hans hjemland og her hos oss. Vi vil likevel langt på vei forsvare Aschbergs handlemåte.

Vi er nemlig overbevist om at kraftige virkemidler må tas i bruk for å bekjempe nett-trollene. Hvis deres virksomhet får fortsette å vokse, vil de til slutt utgjøre en trussel mot demokratiet. I hvert fall mot alles rett til å kunne delta i et demokratisk ordskifte.

Vi har dessverre eksempler på at nettbaserte trusler og hets har brakt viktige offentlige stemmer til taushet her i Norge.

Leder av Senterungdommen Sandra Borch (26) gav opp rikspolitikken i fjor etter en flodbølge av hat og sjikane i sosiale medier.

Fritt Ord-prisvinner Bushra Ishaq har opplevd noe av det samme. Også hun valgte å bli borte fra offentligheten etter å ha mottatt en rekke trusler.

Men det er ikke bare kjente mennesker som blir utsatt for netthatet. Trolljegerne setter også søkelys på hvor effektivt netthets kan brukes mot privatpersoner.

I serien står blant annet 17-årige Gabriela frem. Hun har jødisk bakgrunn og får meldinger som dette på Facebook:

«Gå å gass dere selv, jødejævler. Synd at Hitler glemte en familie. Folk som dere hører hjemme som aske i Polen.»

Det er åpenbart behov for å sette lyset på nett-trollene. Så får vi se om de sprekker i skinnet fra kameralampene.

Du er velkommen til å diskutere denne lederartikkelen og alle andre artikler og meningsytringer som ligger på Dagen.no. Bruk kommentarfeltet under. Se også: Sitater fra Dagen.no-debatten

Debatt på Dagen.no

Dagen inviterer til saklig debatt, gjerne med høy temperatur.

Vi tillater ikke bannskap, personangrep og hets i spaltene våre.

Du må være registrert og innlogget på Facebook for å kunne kommentere artikler på Dagen.no - og alle må fremstå med fullt navn.

Kommentarfeltet finner du nederst på alle sider på Dagen.no

Falske profiler vil bli utestengt.

Du kan velge om kommentaren din kun skal ligge synlig inne på den aktuelle artikkelen - eller om du ønsker at flere skal se den. Da krysser du av for for at den skal publiseres på Facebook.

Kommentarer som rapporteres som misbruk eller spam (av andre debattanter) skjules automatisk for den som rapporterer. Deretter blir innlegget vurdert av Facebooks moderatorer.

Dersom du bryter Dagens enkle debattregler, har vi to sanksjonsmuligheter: Vi kan slette kommentaren din - eller vi kan utestenge deg helt fra all debatt hos oss ved gjentatte overtramp.

Dersom kommentaren slettes, vil den kun være synlig for din lukkede krets med registrerte venner på Facebook. Innlegget kan ikke lenger leses av andre som er inne på Dagen.no.

Om vi utestenger deg, vil du ikke lenger kunne skrive artikkelkommentarer som er synlige for offentligheten på våre nettsider.

Vi begrunner ikke ytterligere hvorfor vi fjerner kommentarer eller utestenger profiler. Det gjør heller ikke Facebooks moderatorer.

Dagen har ikke redaktøransvar for kommentarer som er slettet - og fjernet fra offentligheten. Men du må være oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet, enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner.

Kjør debatt!

Svend Ole Kvilesjø , nettleder i Dagen

Powered by Labrador CMS