Debatt
Noen forskere våger faktisk å så tvil om evolusjonsteorien
Takk til Gustav A. Gustavsen for innlegget hans på dagen.no 19/6 («Vi er hjernevasket ved biovitenskapens fortielser»)! Han skriver imidlertid blant annet at «det er tabu for en forsker å så tvil om evolusjonen, det skjer ikke, og karrieren ville kanskje bli brattere». Men i noen tilfeller skjer det faktisk likevel, slik det fremgår av blant annet den amerikanske dokumentarfilmen fra 2008: «Expelled: No Intelligence Allowed», der Ben Stein intervjuet blant andre Richard Dawkins.
Discovery Institute i Seattle har også en egen side på internett kalt «Scientists Dissent from Darwinian Theory», der det fremgår at over tusen vitenskapsfolk fra hele verden har skrevet under på at de er skeptiske til evolusjonsteorien.
Et eksempel på at slike også kan finnes i Europa er den tidligere kurator på Stuttgarts naturhistoriske museum, Günter Bechly, som i Darwin-jubileumsåret 2009 fikk en idé til hvordan man med bruk av et enkelt bilde ville kunne få fram evolusjonsteoriens formentlige overlegenhet i forhold til Intelligent Design (ID).
Bechly tenkte seg en gammeldags vekt med to skåler, der Darwins verk om artenes opprinnelse ble plassert på den ene vektskålen, mens det på den andre ble lagt en mengde ID-litteratur. Poenget var at man i museumsutstillingen skulle få det til å se ut som om vektskålen med Darwins bok mer enn oppveide de mange ID-bøkene på den andre vektskålen.
For å realisere denne ideen måtte Bechly gå til innkjøp av en del ID-litteratur, som han imidlertid i smug selv begynte å lese i. Dette førte til at paleontologen Bechly – som blant annet har skrevet mer enn 70 fagfellevurderte vitenskapelige artikler i forskjellige tidsskrifter – etter hvert ble overbevist av de innkjøpte ID-bøkenes vitenskapelige argumentasjon mot evolusjonsteorien og for Intelligent Design.
Når dette etter en stund ble kjent i offentligheten, ble Bechly gradvis fratatt sine oppgaver som kurator på Stuttgarts naturhistoriske museum. Til sist ble situasjonen hans så vanskelig at han sa opp stillingen sin. Nå arbeider han som forsker i ID-sammenheng.
Det hører med til historien, at man i den engelske utgaven av Wikipedia slettet artikkelen om Bechly etter at han tilsluttet seg ID. Det finnes imidlertid fortsatt artikler om ham i både den danske og den tyske utgaven av Wikipedia.