Nord-Korea på bristepunktet

Man tren­ger ikke være pro­fet for å si at det tro­lig vil komme enda mer dår­lig nytt fra Nord-Ko­rea i 2014.

Publisert Sist oppdatert

Den siste tids hen­del­ser har av­slørt en vold­som makt­kamp i lan­dets øvers­te le­del­se. Det skakkjør­te re­gi­met frem­står mer usta­bilt enn noen gang.

Like før Kim Jong-un kunne feire to år som Nord-Ko­reas øvers­te leder i slut­ten av de­sem­ber, kom sjokk­mel­din­gen om at on­ke­len hans var hen­ret­tet. Hen­del­sen blir om­talt som den størs­te po­li­tis­ke om­velt­nin­gen i lan­det siden Kim Jong-un kom til mak­ten.

On­ke­len, Jang Song-tha­ek, var Nord-Ko­reas nest mek­tigs­te mann. Han var Kims men­tor og spil­te en vik­tig rolle da den uer­far­ne yngs­te Kim over­tok etter fa­rens død 28. de­sem­ber 2011. Iføl­ge sør-kore­ansk etter­ret­ning ble Jang av­satt og ar­res­tert i no­vem­ber. Han ble stilt for ret­ten, fun­net skyl­dig i for­ræ­de­ri og kor­rup­sjon og hen­ret­tet kort tid etter, 12. de­sem­ber. Også to av hans nær­mes­te med­ar­bei­de­re er hen­ret­tet.

Gjen­nom denne saken har re­gi­met nok en gang de­mon­strert sin bru­ta­li­tet. Ikke bare ble Jang nek­tet grunn­leg­gen­de ret­tig­he­ter, da han ble hen­ret­tet uten mu­lig­het til å anke og prøve saken sin på nytt. Men bru­ta­li­te­ten fev­ner vi­de­re enn som så.

Nord-Ko­rea er be­ryk­tet for sin prak­sis med å straf­fe i tre slekts­ledd, etter et prin­sipp om «skyld ved slekt­skap». En rekke av av Jangs slekt­nin­ger skal nå iføl­ge sør-kore­ans­ke medi­er være sendt til po­li­tis­ke fange­lei­rer.

I to år har ver­den for­søkt å danne seg et bilde av Nord-Ko­reas nye, unge leder. Det ble tol­ket po­si­tivt at han har en mer utad­vent pro­fil enn sin til­bake­truk­ne far, og at han har tatt til orde for be­ho­vet for øko­no­mis­ke re­for­mer. Stren­ge­re grense­kon­troll, vok­sen­de fange­lei­re og en his­sig krigs­re­to­rikk trek­ker i mot­satt ret­ning. I løpet av 2013 har Nord-Ko­rea gjen­nom­ført tre atom­prøve­spreng­nin­ger, åpen­lyst tros­set Kina og truet Sør-Ko­rea og USA med krig.

Det vil ta tid før den fulle sann­he­ten om Jangs «for­ræ­de­ri» slip­per ut av ver­dens mest luk­ke­de land. The New York Times hev­der imid­ler­tid å ha gode kil­der på at det blant annet hand­ler om kon­troll over inn­tek­te­ne fra Nord-Ko­reas få lu­kra­ti­ve eks­port­næ­rin­ger: kull, krab­ber og mus­lin­ger.

Det kan også ta tid før vi får svar på hva hen­ret­tel­sen betyr for Kim Jong-uns po­si­sjon. Mye tyder på at det først og fremst er de mi­li­tæ­re som har styr­ket sin stil­ling.

Nord-Ko­rea er ver­dens mest un­der­tryk­ken­de re­gi­me. Dette er lan­det der alle men­neske­ret­tig­he­ter bry­tes. I mars vil vi få enda bedre kunn­skap om for­hol­de­ne i lan­det. Da leg­ger en FN-opp­nevnt komité som grans­ker re­gi­met for for­bry­tel­ser mot men­nes­ke­he­ten, frem sin kon­klu­sjon.

Si­tua­sjo­nen i Nord-Ko­rea er dra­ma­tisk. Li­ke­vel øynes glimt av håp. Hen­ret­tel­sen av Jang Song-tha­ek var de­fi­ni­tivt ment å av­skrek­ke. Men gjen­nom denne saken har fa­sa­den til re­gi­mets le­de­re, som nær­mest har gude­sta­tus, slått sprek­ker. Det kan gi fol­ket mot til å gjøre opp­rør.

Sam­ti­dig vet vi at Nord-Ko­rea ikke len­ger er her­me­tisk luk­ket. Det kom­mer sta­dig mer in­for­ma­sjon inn om ver­den uten­for. Det er ikke mulig for Nord-Ko­reas le­de­re å føre fol­ket sitt bak lyset len­ger. Dét gir håp om at re­gi­mets dager snart er talte.

Powered by Labrador CMS