Nord-Korea på bristepunktet
Man trenger ikke være profet for å si at det trolig vil komme enda mer dårlig nytt fra Nord-Korea i 2014.
Den siste tids hendelser har avslørt en voldsom maktkamp i landets øverste ledelse. Det skakkjørte regimet fremstår mer ustabilt enn noen gang.
Like før Kim Jong-un kunne feire to år som Nord-Koreas øverste leder i slutten av desember, kom sjokkmeldingen om at onkelen hans var henrettet. Hendelsen blir omtalt som den største politiske omveltningen i landet siden Kim Jong-un kom til makten.
Onkelen, Jang Song-thaek, var Nord-Koreas nest mektigste mann. Han var Kims mentor og spilte en viktig rolle da den uerfarne yngste Kim overtok etter farens død 28. desember 2011. Ifølge sør-koreansk etterretning ble Jang avsatt og arrestert i november. Han ble stilt for retten, funnet skyldig i forræderi og korrupsjon og henrettet kort tid etter, 12. desember. Også to av hans nærmeste medarbeidere er henrettet.
Gjennom denne saken har regimet nok en gang demonstrert sin brutalitet. Ikke bare ble Jang nektet grunnleggende rettigheter, da han ble henrettet uten mulighet til å anke og prøve saken sin på nytt. Men brutaliteten fevner videre enn som så.
Nord-Korea er beryktet for sin praksis med å straffe i tre slektsledd, etter et prinsipp om «skyld ved slektskap». En rekke av av Jangs slektninger skal nå ifølge sør-koreanske medier være sendt til politiske fangeleirer.
I to år har verden forsøkt å danne seg et bilde av Nord-Koreas nye, unge leder. Det ble tolket positivt at han har en mer utadvent profil enn sin tilbaketrukne far, og at han har tatt til orde for behovet for økonomiske reformer. Strengere grensekontroll, voksende fangeleire og en hissig krigsretorikk trekker i motsatt retning. I løpet av 2013 har Nord-Korea gjennomført tre atomprøvesprengninger, åpenlyst trosset Kina og truet Sør-Korea og USA med krig.
Det vil ta tid før den fulle sannheten om Jangs «forræderi» slipper ut av verdens mest lukkede land. The New York Times hevder imidlertid å ha gode kilder på at det blant annet handler om kontroll over inntektene fra Nord-Koreas få lukrative eksportnæringer: kull, krabber og muslinger.
Det kan også ta tid før vi får svar på hva henrettelsen betyr for Kim Jong-uns posisjon. Mye tyder på at det først og fremst er de militære som har styrket sin stilling.
Nord-Korea er verdens mest undertrykkende regime. Dette er landet der alle menneskerettigheter brytes. I mars vil vi få enda bedre kunnskap om forholdene i landet. Da legger en FN-oppnevnt komité som gransker regimet for forbrytelser mot menneskeheten, frem sin konklusjon.
Situasjonen i Nord-Korea er dramatisk. Likevel øynes glimt av håp. Henrettelsen av Jang Song-thaek var definitivt ment å avskrekke. Men gjennom denne saken har fasaden til regimets ledere, som nærmest har gudestatus, slått sprekker. Det kan gi folket mot til å gjøre opprør.
Samtidig vet vi at Nord-Korea ikke lenger er hermetisk lukket. Det kommer stadig mer informasjon inn om verden utenfor. Det er ikke mulig for Nord-Koreas ledere å føre folket sitt bak lyset lenger. Dét gir håp om at regimets dager snart er talte.