Debatt
Norge trenger en ny næringspolitikk
Landet vårt trenger et solid taktskifte i næringspolitikken, spesielt med fokus på Vestlandet. Vi må bygge og stimulere til vekst innen de områdene hvor vi har, eller raskt kan utvikle og styrke, internasjonale fortrinn, og satse målrettet på dette.
Det er i stor grad på Vestlandet og langs kysten verdiskapningen i landet foregår, og vi må bygge videre på denne styrken. Det trengs en satsing på samferdsel i denne landsdelen i et helt annet tempo enn vi har sett til nå. Da trenger vi også stortingsrepresentanter herfra som kjenner området, og som arbeider målrettet med disse spørsmålene.
Vi må også rigge en skatte- og avgiftspolitikk som stimulerer til vekst og utvikling, ikke det motsatte.
Norge trenger mindre statlig sentralstyring og mindre inngripen fra sentrale myndigheter, særlig innen økonomisk politikk og næringspolitikk.
Jeg kan ikke huske at vi noen gang har hatt en regjeringsperiode med så dramatisk, inngripende og dårlig styrt næringspolitikk som vi opplever i denne regjeringsperioden. Med de endringene i skattepolitikken som har vært foreslått og gjennomført, samt mangel på satsinger på viktige områder for kompetanse og næringsutvikling, har vi skremt vekk både norske og utenlandske investorer.
Dette skjer i en tid som ellers er svært krevende for næringslivet, med høye strømpriser, økende inflasjon og høye renter. Om vi ikke evner å stimulere til økt næringsutvikling og verdiskaping framover, frykter jeg at velferdsnivået vårt ikke vil være bærekraftig. Det er fristende å si enkelt at vi egentlig trenger det motsatte av det regjeringen har gjort på flere områder.
Norge har mye god industri, spesielt innen olje, gass og energi, særlig med tyngdepunkt på Vestlandet. På dette området ligger vi langt fremme internasjonalt, spesielt på kompetanse og teknologi.
En av de store oppgavene som ligger foran oss som nasjon, er omstilling til grønn industri. For å lykkes med dette og fortsatt være konkurransedyktige internasjonalt, må vi gjøre det som et samarbeid mellom industri, myndigheter, investorer og forbrukere. Da trenger vi en nasjonal politikk som legger til rette for og stimulerer en slik utvikling.
Vi har også mange små og mellomstore bedrifter i Norge. Faktisk kommer mesteparten av verdiskapingen i Fastlands-Norge fra slike. Noen av tiltakene som vil hjelpe større industri, vil også hjelpe disse. Samtidig må vi sikre at vi også retter skreddersydde tiltak mot SMB-segmentet.
Noen eksempler på tiltak som vil være viktige for næringslivet og industrien framover:
• Forutsigbare rammer for nærings- og industripolitikken. Myndigheter som ikke blander seg inn med unødvendige og uforutsigbare reguleringer og forskrifter.
• Få kontroll på inflasjon og rentenivå. Dette vil også være svært god stabilitetspolitikk for alle innbyggere i landet vårt.
• En realistisk og stimulerende skattepolitikk som gjør det attraktivt å investere, og lønnsomt å drive industri på en innovativ og bærekraftig måte (for eksempel redusere formuesskatt, arbeidsgiveravgift osv.). Skattepolitikken må være bærekraftig og langsiktig, ikke plutselige og inngripende endringer.
• En bærekraftig politikk for hva som rettferdiggjør statlige subsidier, ikke bare drysse dem over enkelte næringer (som for eksempel vindkraft).
• En helhetlig og forutsigbar energipolitikk som sikrer nok kraft. Dette må inkludere en bred miks av energikilder, også framtidig kjernekraft. I tillegg handler det om god nok infrastruktur til å sende kraften dit vi trenger den, og vi trenger et nytt regime for nettutbygging som ikke bare er reaktivt.
• Differansekontrakter for å få fram god og langsiktig hydrogenproduksjon (særlig blått hydrogen, og kanskje grønt i framtiden hvis det blir mer bærekraftig).
• Nasjonal satsing på kompetanse og innovasjon (kan vi hente noe fra oljefondet?).
• En statlig eier som er villig til å bruke utbytte for å investere i store omstillinger. (For eksempel bør man vurdere lignende finansiering for hydrogenfabrikken på Mongstad som man hadde for elektrifiseringen av Melkøya).
• Lytte jevnlig til industri og næringsliv for å høre hva de trenger for å utvikle seg videre, for å bli mer miljøvennlige, og for å bli mer konkurransedyktige internasjonalt.