Debatt

TRANDUM: Mange samlet seg ved Politiets utlendingsinternat på Trandum i Ullensaker for å støtte Nourzad Alimoradi. Demonstrantene viste solidaritet med plakater, slagord og taler, melder Sannar Araszadeh.

Norsk deportasjonspolitikk presset kurdisk flyktning til selvmordsforsøk to ganger

Publisert Sist oppdatert

Nourzad Alimoradi (33), en kurdisk flyktning og politisk aktivist fra Iran, har blitt offer for brutal behandling under norsk deportasjonspolitikk. Han flyktet fra politisk forfølgelse i Iran og søkte tilflukt i Norge, hvor han har bodd på asylmottak i åtte år, en periode preget av stor usikkerhet og traumer.

17. juni 2024 ble han fjernet fra asylmottaket og plassert på Trandum utlendingsinternat. Kun to dager senere, 19. juni, ble han deportert fra Norge. På flyplassen i Istanbul forsøkte han å ta sitt eget liv i frykt for å bli sendt videre til Iran og utlevert til iranske myndigheter. Denne hendelsen illustrerer de katastrofale konsekvensene som Norges behandling av asylsøkere kan ha på deres psykiske helse og sikkerhet.

RETURNERT: Den politiske aktivisten Nourzad Alimoradi fra Iran er deportert fra Norge til Tyrkia for andre gang.

Ifølge Kurdistanmedia, en anerkjent kurdisk nyhetskilde, ble Alimoradi etter sitt selvmordsforsøk returnert til Norge og satt i fengsel på Trandum fram til 27. juni. Samme dag ble han igjen deportert, og han forsøkte å ta sitt eget liv for andre gang. Dette avdekker en svært problematisk praksis der asylsøkere, som allerede befinner seg i en sårbar situasjon, blir utsatt for ytterligere traumer og risiko.

Andre utfordringer i norsk asylpolitikk

En av de mest alvorlige utfordringene i norsk asylpolitikk er de lange ventetidene. Alimoradi har bodd på asylmottak i åtte år, en periode preget av stor usikkerhet for asylsøkere som ofte allerede har opplevd traumer. Disse ventetidene kan forverre deres mentale helse og gjøre det vanskelig å bygge opp et nytt liv i Norge.

Urettferdige avgjørelser

Det er også en betydelig variasjon i hvordan ulike saksbehandlere vurderer asylsøknader, noe som kan føre til urettferdige avgjørelser og underminere tilliten til systemet. En mer konsekvent og rettferdig praksis er nødvendig for å sikre at alle asylsøkere blir behandlet rettferdig.

Min mening – konklusjon

Jeg mener at Norges behandling av asylsøkere som Nourzad Alimoradi er dypt respektløs og krenkende, både mot de enkeltpersonene det gjelder og mot de prinsippene om rettferdighet og humanitet som Norge hevder å stå for. Det haster med å granske og reformere Norges deportasjonspolitikk for å hindre slike tragiske hendelser.

Behandlingen av Alimoradi er ikke bare en personlig tragedie, men også en skamplett for et land som ønsker å være en forkjemper for menneskerettigheter og rettferdighet. En mer human og rettferdig tilnærming er avgjørende for å bevare Norges verdighet som et land som respekterer menneskelig verdighet.

Kilder: iranwire.com, kurdistanmedia.com

Powered by Labrador CMS