Debatt

ARBEIDSKRAFT: Indiske arbeidere som ønsker å bli ansatt for jobber i Israel, ser på et skjema som må fylles ut under en rekrutteringskampanje i Lucknow, India, forrige uke.

Norske medier tier om Israels problemer

Publisert Sist oppdatert

I den krig som nå pågår i Gaza, er det to ting det ikke snakkes om i norske medier: de mange fordrevne jøder internt i Israel og Israels desperate mangel på arbeidskraft.

I dag er ca. 250.000 jøder fordrevet fra sine hjem i Israel. Det er mennesker som har bodd langs grensene til Gaza og Libanon. De fleste er tvangsevakuert av sikkerhetsgrunner, men noen har også flyktet av egen vilje. Nå bor mange på hoteller rundt omkring i Israel.

Ca. 80.000 av de fordrevne har bodd langs grensen til Libanon. De frykter for Hizbollah som daglig sender missiler over områdene i nord. De frykter også for at de skal lide samme skjebne som de som bodde langs grensen til Gaza.

De som bodde langs grensen til Libanon nekter å flytte tilbake så lenge de blir truet av Hizbollah. Israels myndigheter sier da også at Hizbollah må trekke seg tilbake til Litanielven som ligger 30 km nord for grensen. Det nekter Hizbollah for. Israel har gjort det klart at de vil bruke militær makt om ikke Hizbollah frivillig trekker seg tilbake.

Israels krav er rett og rimelig. Etter den annen Libanonkrig i 2006, bestemte FN at område sør for Litanielven skulle være demilitarisert. For å få det til, satte de inn FN-styrker som fremdeles står i området. Men de har altså ikke kunne hindre at Hizbollah har fått fotfeste i dette område.

Amerikanerne gjør alt for å hindre at Israel går til angrep og prøver hele tiden å finne en minnelig ordning. Men Israel kan på sin side ikke akseptere 80.000 av deres borgere ikke kan bo i sine egne hjem på grunn av trussel utenifra. Slik det er i dag, kan disse menneskene ikke lenger gå til sitt arbeid på hjemstedet og barna kan heller ikke gå på sine skoler.

Den andre store krisen i det israelske samfunn, er mangel på arbeidskraft. Da krigen brøt ut, måtte Israel av sikkerhetsgrunner stenge grensene til Gaza og Vestbredden. 150.000 palestinere på Vestbredden som hadde sitt daglige arbeid i Israel, slapp ikke lenger inn i landet. 20.000 palestinere på Gazastripen led samme skjebne.

I tillegg reiste 30.000 gjestearbeidere fra Thailand tilbake. Til alt overmål ble 300.000 israelske reservister mobilisert. Med et slag var en halv million mennesker trukket ut av det israelske arbeidsliv.

Denne mangel på arbeidskraft rammer især jordbruket og bygge- og anleggsvirksomheten. Israel er nå i forhandlinger med tredje land for å få importert nødvendig arbeidskraft. India har vært nevnt. Israel har også sett seg nødt til å demobilisere deler av reservestyrkene. Dette er især kommet teknologibransjen til gode.

Norske medier skriver ikke om Israels problemer. At en kvart million jøder er fordrevet i sitt eget land opptar ikke mediene. Forklaringen er åpenbar. Sympatien ligger med araberne og det er deres situasjon som er utgangspunktet for nyhetsformidlingen. Dersom man skulle begynne å formidle Israels situasjon, ville det føre til en uønsket fordreining av virkelighetsbilde. Man formidler ikke noe som kan skape sympati med jødene.

Norske medier har i stedet for å være en nyhetsformidler gjort seg selv til en til en heiagjeng for den ene part. Bak dette ligger en bevissthet om at man kan manipulere opinionen. Folk flest har tiltro til norske medier og i særdeleshet til NRK. Dette utnytter man kynisk. Folk er naive og vil helst tro det de hører. Men resultatet er at mediene bidrar til økt jødehat. Enten det er tilsiktet eller ikke, blir det resultatet.

Powered by Labrador CMS