Debatt

MENNESKERETT: WHO erkjenner helsepersonells samvittighetsfrihet som en menneskerettighet, mener skribentene. Tedros Adhanom Ghebreyesus (bildet) er generaldirektør i WHO.

Nye retningslinjer for abort må ønskes velkommen

Publisert Sist oppdatert

Verdens helseorganisasjon (WHO) kom i mars med nye retningslinjer for hvordan aborttjenester bør utformes. Disse retningslinjene er en oppdatering av dem som ble publisert i 2003, og senere revidert.

WHO utgir retningslinjer til sine medlemsland på mange helsefaglige felt, det er en del av oppdraget de har fra sine medlemsland, som inkluderer Norge.

Sex og Politikk ønsker disse nye retningslinjene velkommen. Dersom flere av WHOs medlemsland retter seg etter disse, vil vi se en nedgang i dødsfall og skader etter farlige aborter. I dag dør anslagsvis 39.000 gravide årlig og sju millioner behandles av helsepersonell for komplikasjoner.

Retningslinjene er også relevante for Norge, og vi forventer at Helse- og omsorgsdepartementet gjennomgår disse og vurderer å oppdatere våre nasjonale retningslinjer og foreslå lovendring.

Vi er her spesielt opptatt av at WHO anbefaler at aborter ikke bør begrenses til spesialisthelsetjenesten, slik abortloven i Norge krever, men også skal kunne skje i primærhelsetjenesten. Det vil gjøre at aborter kan utføres like trygt som i dag, men de kan gjøres tidligere, som vil være økonomisk og administrativt lettere, slik at alle vil tjene på en slik endring.

I Sør-Afrika ble dødelighet fra abort redusert med 90 prosent da landet fikk selvbestemt abort på midten av 1990-tallet.

I Dagen 20. april gis det fra organisasjonen Menneskeverd sin side inntrykk av at disse retningslinjene er et dramatisk linjeskift fra WHOs side. Det påstås videre at de er uten etiske vurderinger, fordi fosterets verdi ikke vektlegges, og fordi kvinnen overlates til seg selv i en avgjørelse som kan være vanskelig. Dette er merkelige påstander, og må bero på selektiv lesing av retningslinjene, som også omfatter hvordan den gravide skal møtes og støttes.

Menneskeverd påstår videre at WHO vil reservasjonsretten til livs. Dette er også helt feil. WHO erkjenner helsepersonells samvittighetsfrihet som en menneskerettighet. Det WHO advarer mot, er uregulert reservasjonsrett, for eksempel i tilfeller der det står om den gravides liv og helse.

I Sør-Afrika ble dødelighet fra abort redusert med 90 prosent da landet fikk selvbestemt abort på midten av 1990-tallet. Men nå øker antallet dødsfall fra abortkomplikasjoner, fordi mange helsepersonell reserverer seg, og det ikke er gode systemer som sikrer tilgang til trygge, lovlige aborttjenester for alle som trenger det. Dermed tyr de gravide til farlige aborter igjen.

WHOs retningslinjer baserer seg på den beste globale forskningen, og gjør den tilgjengelig for alle medlemslandene. Det er for at vårt helsevesen og helsevesenet i alle andre land skal kunne behandle pasientene i tråd med menneskerettighetene og de beste standarder, slik at så få gravide som mulig skades og dør. Dette er noe som bør ønskes velkommen, også av Menneskeverd.

Powered by Labrador CMS