Nytt rødgult parti vil åpenbart bli en flopp
Bruk i stedet engasjementet på noe som kan få reell politisk effekt i virkelighetens verden.
KrF-ledelsen er i disse dager på forsoningsturné rundt om i landet for å lege sårene etter det harde oppgjøret rundt retningsvalg. Og det kan trenges. For det ulmer fortsatt sterkt i den røde delen av partiet.
Enkelte er så oppbrakt over at KrF nå skal forhandle med de borgerlige at de til og med vurderer å starte et nytt parti. Dagens Næringsliv melder at disse planene nå diskuteres i flere lukkede KrF-grupper på Facebook. Også tidligere KrF-topper skal være involvert, ifølge avisen.
I vårt demokratiske system har alle muligheten til å starte nye partier. Vi kan til og med starte hvert vårt, hvis vi skulle ønske det. De misfornøyde KrF-erne er derfor i sin fulle rett til å gi uttrykk for sin skuffelse også på denne måten.
Vi vil likevel oppfordre dem til å tenke nøye over om dette virkelig er riktige måte å forvalte sin tid og sitt politiske engasjement på. Et nytt kristent parti med lyserød profil - en slags rødgult nyskapning - vil åpenbart ha svært liten appell i det norske politiske landskapet.
Den eneste effekten en slik partidannelse vil ha er å trekke noen stemmer bort fra KrF og dermed gjøre situasjonen vanskeligere for dem. Noen egen representasjon vil de garantert ikke oppnå. Dette kan vi si med stor sikkerhet fordi partidannelser med utgangspunkt i irriterte KrF-velgere ikke er noe nytt fenomen.
Det har vært flere slike på partiets høyreside. Felles for alle disse er at de har et makspotensial på rundt en halvprosent ved valg. En avskalling på KrFs venstreside vil sannsynligvis ha enda mindre appell enn dette.
I en slik situasjon mener vi det er en mer ærlig sak for KrF-ere som ikke kan leve med landsmøtevedtaket, å melde overgang til Ap, SV eller et av de andre partiene som de så gjerne vil samarbeide med. Da kan de i hvert fall få brukt sitt engasjement på noe som kan få reell politisk effekt i virkelighetens verden.
Vi har uansett ikke vært blant dem som har spådd de største problemene for KrF dersom de valgte den blå siden. Utfordringene ville ha vært mye tøffere dersom man hadde gjennomført det dramatiske og historiske linjeskiftet, som partilederen anbefalte, og gitt makt til Ap og SV.
Det er verdt å merke seg at på tross av all turbulensen, så har KrF fortsatt en betydelig nettovekst i medlemstall denne høsten. Selvfølgelig kan det komme en ny bølge av utmeldelser i det øyeblikket en regjeringsavtale er klar og Knut Arild Hareide går av, men kanskje blir den ikke så enorm.
Det er fortsatt tidlig, men den første landsomfattende meningsmålingen etter vedtaket viste en liten fremgang for partiet og et resultat over sperregrensen. Onsdag kom det en lokal måling som viste stor KrF-framgang i Agder etter det blå veivalget.
Vi er i grunnen ikke så overrasket over det. Det er nok en del som har valgt bort KrF de siste årene på grunn av den usikkerheten som ikke minst partilederen har skapt, om hvilken regjering partiet egentlig støtter.
For enkelte har det vært uaktuelt å gi dem sin stemme så lenge det var en sjanse for at KrF ville innsette Jonas Gahr Støre som statsminister. Kanskje er det disse velgerne som nå kommer tilbake.