Offentlig omskjæring
Vi vil anbefale både Barneombudet og Jenny Klinge å bruke de siste ukene frem mot Grunnlovsjubileet til å tenke over om de virkelig vil arbeide for en lov som i praksis fører til at jøder blir «udestengt fra adgang til Riget», skriver DAGEN på lederplass.
Helseminister Bent Høie (H) har gjort en god jobb med den nye lovreguleringen av omskjæring av gutter.
Denne eldgamle religiøse praksisen vil nå bli et offentlig tilbud her i Norge. De som ønsker det kan i fremtiden få inngrepet gjennomført på norske sykehus.
Vi vil også gi Høie ros for måten han har kontret argumentene fra blant annet Barneombudet og Senterpartiets uttrettelig omskjæringsmotstander Jenny Klinge. Disse to har prøvd å få satt et likhetstegn mellom omskjæring av jenter og omskjæring av gutter.
Men den eneste likheten som eksisterer mellom disse to foreteelsene, er den semantiske. Høie har i debatt etter debatt forklart Jenny Klinge at hun ikke må sammenligne lemlesting av en jentes kjønnsorganer med et bittelite inngrep på en gutt som faktisk kan ha positive helsemessige konsekvenser.
Det ene inngrepet er en kriminell, skadelig og kvinneundertrykkende handling som hele FN og verdenssamfunnet fordømmer. Det andre er en praksis som faktisk en tredjedel av verdens menn har fått gjennomført på seg og som er tillatt i alle verdens land.
Klinge vil ikke forstå denne forskjellen. Men det er jo å håpe at helseministerens fornuftige og velartikulerte argumentasjon kan gjøre inntrykk på andre.
Vi tror det er viktig at denne kunnskapsbaserte informasjonen blir spredt så mye som mulig. For vi føler oss nemlig ikke sikre på at dette spørsmålet er avgjort en gang for alle selv om helseministeren i denne omgang får flertall for forslaget sitt.
Motkreftene må ikke undervurderes. Det politiske flertallet for å tillate omskjæring av gutter, er ikke hugget i stein.
For mange virker det nok sterkt når Barneombudet går inn for å forby omskjæring av barn og i stedet ønsker en aldersgrense på 15 eller 16 år.
Barneombudet skal jo liksom vite best hva som er barna. Og det høres jo tilforlatelig ut at guttene selv skal få bestemme om de vil bli omskåret når de er gamle nok til å forstå innholdet i ritualet.
Problemet med en aldersgrense er imidlertid at den utelukkende vil ramme en av Norges minste og historisk sett mest utsatte religiøse minoriteter. Jødene.
Muslimene omskjærer også sine sønner. Men de har ingen klare bestemmelser i sin religion om når omskjæringen skal finne sted. En aldersgrense vil altså ikke være katastrofalt for norske muslimer.
For jødene forholder det seg helt annerledes. I Det gamle testamentet foreskrives det at alle guttebarn skal omskjæres når de er åtte dager gamle som et tegn på pakten mellom Gud og det jødiske folk.
Ikke syv dager. Ikke ni dager. Men åtte dager.
Dette er en handling som jøder har gjort i flere tusen år. Fra Det nye testamentet husker vi også hvordan Jesus ble båret til tempelet for å bli omskåret på den åttende dag. Og dette gjøres fortsatt i dag av stort sett alle jøder, enten de er religiøse eller sekulære.
En kriminalisering av omskjæring av babygutter vil derfor i praksis bety at jøder ikke lenger kan bo i Norge. Det har jødiske ledere her i landet sagt klart i fra om. Så mye betyr dette paktstegnet for jødisk identitet og religion.
Et Norge uten jøder på grunn av et lovvedtak, altså.
Vi vil anbefale både Barneombudet og Jenny Klinge å bruke de siste ukene frem mot Grunnlovsjubileet til å tenke over om de virkelig vil arbeide for en lov som i praksis fører til at jøder blir «udestengt fra adgang til Riget».