Økumenisk eller evangelisk

Vi har kommet i den situasjonen at kirken som vestlige misjonærer ble sendt til, nærmest overtar misjonær-rollen.

Publisert Sist oppdatert

For­hol­det tilKir­ke­nes Ver­dens­råd har i flere tiår vært kre­ven­de for store deler av norsk kris­ten­het.

Mens Den nors­ke kirke og Nor­ges Krist­ne Råd er med­lem­mer, har andre ak­tø­rer sterkt øns­ket å ikke til­hø­re dette fel­les­ska­pet.

Det har det vært gode grun­ner for, blant annet med tanke på be­to­nin­gen av selve evan­ge­li­ets kjer­ne om syn­de­nes til­gi­vel­se. Den krist­ne kirke har et hel­het­lig kall, og om­sorg for men­nes­ker og ska­per­verk skal ikke skil­les fra opp­dra­get om å for­kyn­ne men­nes­ke­nes behov for evig frel­se.

Onsdag be­gyn­ner Kir­ke­nes Ver­dens­råds tien­de ge­ne­ral­for­sam­ling i den sør-kore­ans­ke byen Busan. For or­ga­ni­sa­sjo­nens rundt 550 mil­lio­ner med­lem­mer i drøyt 120 land er dette åpen­bart en stra­te­gisk vik­tig sam­ling. Vi imøte­ser for vår del med spen­ning hvor ty­de­lig ge­ne­ral­for­sam­lin­gen blir når det gjel­der å sette ord på det krist­ne mi­sjons­opp­dra­get.

Mel­lom­kir­ke­lig råds leder, Kje­til Aano, er en av Nor­ges frems­te mi­sjons­eks­per­ter. Han tok i gårs­da­gens avis til orde for til­nær­ming mel­lom evan­ge­li­ka­le kref­ter og Kir­ke­nes Ver­dens­råd. Han viser med rette til det ster­ke­re inn­sla­get fra det glo­ba­le Sør som en vik­tig end­rings­fak­tor i det som synes å være en po­si­tiv ut­vik­ling i KV.

Her hjem­me be­gyn­ner i dag også en spen­nen­de kon­fe­ran­se i regi av Evan­ge­lisk Lu­thersk Nett­verk. Der er en av ta­ler­ne Ber­hanu Offga, ge­ne­ral­sek­re­tær i Me­ka­ne Yesus-kir­ken i Etio­pia. Han skal snak­ke om til­lit til Bi­be­len fra et afri­kansk per­spek­tiv.

Dette er sær­lig in­ter­es­sant fordi kir­ken hans, som i mange år har sam­ar­bei­det nær med skan­di­na­vis­ke mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ner, har dis­tan­sert seg fra sær­lig Svens­ka Kyr­kans glid­ning i sam­livs­etis­ke spørs­mål.

Der­med har vi kom­met i den si­tua­sjo­nen at kir­ken som vest­li­ge mi­sjo­næ­rer ble sendt til, nær­mest over­tar mi­sjo­nær-rol­len ved at de kal­ler skan­di­na­vis­ke kir­ker til å vende til­ba­ke til Bi­be­lens lære.

Dette sier noe om hvor­dan den kir­ke­li­ge si­tua­sjo­nen har end­ret seg in­ter­na­sjo­nalt.

Pa­ral­lelt med dette skjer det også en viss ut­vik­ling andre veien.

Her hjem­me kunne vi re­gist­re­re dette i fjor, da Mis­sio­lo­gisk forum, i regi av Norsk råd for Mi­sjon og Evan­ge­li­se­ring, hadde in­vi­tert Josse­op Keum fra Kir­ke­nes Ver­dens­råd for å pre­sen­te­re or­ga­ni­sa­sjo­nens nye mi­sjons­do­ku­ment.

Mens man på den ene siden altså kan glede seg over en styr­ket evan­ge­lisk ori­en­te­ring hos Kir­ke­nes Ver­dens­råd, vit­ner ikke minst Cape Town-er­klæ­rin­gen fra 2010 om en styr­ket hel­het­lig mi­sjons­for­stå­el­se hos Lau­san­ne-be­ve­gel­sen, som Norme re­pre­sen­te­rer i Norge. Norme re­pre­sen­te­rer i sin tur en stor bred­de av det lav­kir­ke­li­ge og fri­kir­ke­li­ge Norge.

Når det gjel­der mu­lig­he­ten for or­ga­ni­sa­to­risk til­nær­ming mel­lom de to fløy­ene, er ut­sik­te­ne fore­lø­pig noe ukla­re.

Nor­mi­sjons ge­ne­ral­sek­re­tær, og Nor­mes tid­li­ge­re styre­le­der Rolf Kjøde, sa etter fjor­årets mis­sio­lo­gis­ke forum at «selv om jeg støt­ter gode re­la­sjo­ner og sam­tale­fora, må vi inn­røm­me at gapet mel­lom den evan­ge­lis­ke og den øku­me­nis­ke be­ve­gel­sen frem­de­les er så stort i vik­ti­ge spørs­mål at vi frem­de­les bør ope­re­re hver for oss.»

I over­skue­lig frem­tid er nok dette det mest sann­syn­li­ge sce­na­ri­et.

Powered by Labrador CMS