Debatt

LANDSMØTE: Partileder Olaug Bollestad (KrF) på KrFs landsmøte på Hamar.

Olaug Bollestad om kjønnsbekreftende behandling: KrF lytter til fagmiljøene

Publisert Sist oppdatert

I fjor ble 268 barn og unge som ønsker å endre sitt biologiske kjønn henvist til Rikshospitalet. Det er 13 prosent flere enn året før. Disse fortjener god faglig oppfølging. Likevel presser altså flertallet i det norske politiske miljø på, i strid med vår fremste faglige ekspertise, for at flere skal få tilgang til en omstridt medisinsk behandling. Selv om intensjonen er god, kan konsekvensene bli dramatiske.

Uforsvarlig å desentralisere

Flere partier har tatt til orde for å desentralisere behandlingstilbudet for å gjøre det enklere å motta såkalt kjønnsbekreftende behandling ved at tilbudet etableres over hele landet. Problemet med dette er at fagmiljøet er altfor lite til at en ville kunne gi forsvarlig behandling.

KrF mener at disse barna som står i en svært krevende situasjon i sitt liv fortjener riktig og trygg faglig oppfølging. Vi velger derfor å lytte til Norges fremste faglige eksperter på området fra Folkehelseinstituttet, Rikshospitalet og Norsk forening for barne- og ungdomspsykiatri, som alle sier at et desentralisert behandlingstilbud er uforsvarlig. De advarer mot å liberalisere tilgangen til en behandling som er irreversibel og har store konsekvenser, uten at man har tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag for å gjøre det.

Dette underbygges også av en ny rapport fra Ukom som kom tidligere denne måneden. Den peker på at det er stor variasjon i hvilke tilbud og hvilken kompetanse som tilbys ulike steder i landet. Det er utfordringer med å etablere et desentralisert tilbud på et smalt og komplekst fagfelt. KrF mener det viktigste må være å sikre barn og unge med kjønnsinkongruens og kjønnsdysfori trygghet og et sterkt faglig tilbud.

Restriktiv utvikling i tradisjonelt liberale land

Sverige og andre land som tidligere har hatt en liberal behandlingspraksis, har nå blitt langt mer restriktive. Etter en grundig gjennomgang av forskningen på området har Sverige strammet kraftig inn på regelverket, og nå gis kjønnsbekreftende hormoner og pubertets-blokkere kun unntaksvis til personer under 18 år.

Det er bestemt at alle skal få psykososial støtte før man eventuelt får annen hjelp. Kunnskapen om at kjønnsbekreftende behandling for noen fører til svekket helse og livskvalitet eller skade hos unge voksne er en viktig grunn til innstrammingen.

Lytt til fagmiljøene

Når ekspertene peker på at det er fare for feilbehandling av barn og unge, mener KrF at vi må lytte til de faglige motforestillingene.

Likevel presser altså flere i det norske politiske miljø på, i strid med vår fremste faglige ekspertise, for at flere skal få tilgang til en omstridt medisinsk behandling. KrF mener vi må ha en føre var-holdning i spørsmål om inngripende, irreversibel behandling som det fortsatt er altfor lite forskning rundt.

Powered by Labrador CMS