Oss russiske naboer

Norge har i lang tid rus­tet ned vårt mi­li­tæ­re nær­vær i nord. Etter Krim kan det være grunn til å re­vur­de­re den po­li­tik­ken, skriver Dagen på lederplass.

Publisert Sist oppdatert

«Fra Stet­tin ved Øster­sjø­en til Tries­te ved Adria­ter­ha­vet har et jern­tep­pe sen­ket seg over kon­ti­nen­tet.»

Slik lød Win­ston Churchills be­røm­te ord da han talte i Fulton i USA i mars 1946. For førs­te gang ble ver­den pre­sen­tert for be­teg­nel­sen «Jern­tep­pet», et ord som mer enn noe annet skul­le be­skri­ve de­lin­gen av Euro­pa under den kalde kri­gen.

De øst­euro­pe­is­ke na­sjo­ne­ne ble holdt i et kom­mu­nis­tisk jern­grep. Flere av dem ble også an­nek­tert og for­vand­let til sov­jet­re­pub­lik­ker. De ble en del av Sov­jet­unio­nen.

For mange som voks­te opp under den kalde kri­gen er mu­rens fall og Sov­jet­unio­nens kol­laps den størs­te og mest po­si­ti­ve his­to­ris­ke hen­del­sen de har opp­levd.

Sov­jet-kom­mu­nis­men for­svant, Tysk­land ble gjen­for­ent og de øst­euro­pe­is­ke na­sjo­ne­ne fikk sin fri­het. Det samme fikk mange tid­li­ge­re sov­jet­re­pub­lik­ker, blant annet Ukrai­na. Europa­kar­tet ble teg­net på nytt.

Men ikke alle så disse his­to­ris­ke end­rin­ge­ne i et po­si­tivt lys. Russ­lands nå­væ­ren­de pre­si­dent Vla­di­mir Putin har kalt Sov­jet­unio­nens sam­men­brudd for «den størs­te geopo­li­tis­ke ka­ta­stro­fe i det for­ri­ge år­hund­re».

Det er vans­ke­lig å se Pu­tins hånd­te­ring av si­tua­sjo­nen i Ukrai­na som noe annet enn et for­søk på å gjen­opp­ret­te dette «feil­gre­pet». Russ­lands ster­ke mann har i alle fall ikke tenkt å miste mer inn­fly­tel­se in­nen­for det han de­fi­ne­rer som den rus­sis­ke in­ter­esse­sfæ­ren.

Putin bru­ker sin mi­li­tæ­re over­le­gen­het til å tvin­ge et nabo­land til un­der­kas­tel­se. Den rus­sis­ke de facto ok­ku­pa­sjo­nen av den ukrains­ke Krim-halv­øya har skapt den ver­ste kri­sen i for­hol­det mel­lom Ves­ten og Russ­land siden Jern­tep­pets fall.

Ingen vet hvil­ke steg Putin vil ta vi­de­re. Men det kan ikke ute­luk­kes at Russ­land også vil prøve å sikre seg kon­troll over andre deler av Ukrai­na, spe­si­elt den øst­li­ge delen der den rus­sis­ke inn­fly­tel­sen er størst i ut­gangs­punk­tet.

Den rus­sis­ke makt­bru­ken i Ukrai­na er en vik­tig på­min­ning om at Russ­land ikke har gitt opp sine stor­makts­am­bi­sjo­ner. Og de har hel­ler ikke for­latt tan­ken om å tvin­ge disse igjen­nom ved bruk av rå mi­li­tær makt.

Det rus­sis­ke for­sva­rets slag­kraft har blitt mye stør­re på bare få år. Selv likte vi det rus­sis­ke for­sva­ret mye bedre på 90-tal­let. Da hend­te det til og med at strøm­men ble slått av på mi­li­tær­ba­se­ne fordi for­sva­ret ikke hadde pen­ger til å be­ta­le el-reg­nin­gen.

Men Russ­land for­svar under Vla­di­mir Putin er i en helt annen for­fat­ning. I dag har de både evnen - og ty­de­lig­vis også vil­jen - til å bruke mi­li­tæ­re mid­ler for å få sin vilje igjen­nom.

Dette er en vik­tig lær­dom for Ves­ten. Og også for Norge. For i lik­het med Ukrai­na er også vi et nabo­land til Russ­land.

Og der oppe i nord i grense­om­rå­de­ne mot Russ­land lig­ger store deler av vår frem­ti­di­ge rik­dom lag­ret i form av store pe­tro­le­ums­fore­koms­ter og rike olje­res­sur­ser. Dette er res­sur­ser som også rus­ser­ne er in­ter­es­sert i.

Av­ta­len mel­lom Norge og Russ­land om dele­lin­jen i Ba­rents­ha­vet ble hel­dig­vis til slutt un­der­teg­net i 2010 etter flere tiår med drag­kamp. Men når Russ­land ikke hol­der seg til inn­gåt­te av­ta­ler når det gjel­der Ukrai­na, hvor­dan kan vi da vite at de i all frem­tid vil ak­sep­te­re av­ta­ler de har inn­gått med oss?

Norge har i lang tid rus­tet ned vårt mi­li­tæ­re nær­vær i nord. Etter Krim kan det være grunn til å re­vur­de­re den po­li­tik­ken.

Powered by Labrador CMS