Meninger

75 ÅR: Lite tydet på at Israel skulle bli en sikkerhetspolitisk, teknologisk og industriell tungvekter, skriver Ingjerd Schou.

Overlevelsesnasjonen Israel er blitt en teknologisk stormakt

Publisert

I sin leder for et par numre siden, betegnet The Economist Israel som en «overlevelsesnasjon». Anledningen er at Israel fyller 75 år som moderne stat i år. Det er all grunn til å minnes hva disse 75 årene faktisk har omfattet.

Spesielt gjelder dette i disse dager, hvor de fleste oppslag om Israel omhandler enten trefninger mellom israelske styrker og ytterliggående palestinere, eller politisk konflikt i Israel selv.

Det at Israel har overlevd til å bli 75 år var på ingen måte gitt. Landet er lite, vanskelig å forsvare, og har historisk vært kringsatt av fiender. Israel var bygget opp på ruinene av 2. verdenskrig, og det groteske forsøket på å utrydde det jødiske folk. Ut av asken steg noe så unikt som et demokrati midt i en region preget av totalitære krefter.

I dag er det lille landet en maktfaktor i sin del av verden. Det er en industriell stormakt, med en rekke høyteknologiske bedrifter. Turister strømmer til, og både innen film og populærkultur har Tel Aviv befestet sin posisjon. Gjentatte forsøk på å viske Israel fra kartet fra naboland, har vist seg fånyttes. Israelerne har klart å forsvare seg, gang etter gang. I dag vil de fleste land normalisere sitt forhold til landet, ikke minst for å nyte godt av handel og industrielt samarbeid.

Ingjerd Schou: Medlem i utenriks- og forsvarskomiteen for Høyre og nestleder av Israels venner på Stortinget

I sin gjennomgang viste The Economist til flere helt konkrete eksempler på hvordan Israel har lykkes. i 1980 var landets Bruttonasjonalprodukt per innbygger om lag halvparten av daværende Vest-Tyskland. I dag er det 12 prosent høyere. Israel er 11 ganger rikere enn det langt mer folkerike nabolandet Egypt. Det er flere oppstartsselskaper i Tel Aviv enn i hele resten av Midtøsten samlet. Det er delt ut flere Nobelpriser til israelere enn til kinesere. Listen er lang, og den er imponerende.

Vår tid er urolig, Vi ser hvordan den sikkerhetspolitiske orden vi var vant til, knaker i sammenføyningene. Putin har startet en ny krig i Europa. Verden utenfor vesten er delt i sin støtte til Ukraina. Tyrkia lager problemer innad i NATO. USA ønsker å vie mer av sin innsats mot Sørøst-Asia. «Overlevelsesnasjonen» vet godt at det er all grunn til å være ekstra på vakt når verden er urolig.

Tidligere statsminister Ehud Barak uttrykket seg treffende, humoristisk og tankevekkende da han sa at «I Midtøsten er en pessimist simpelthen en optimist med livserfaring».

Like fullt er jeg overbevist om at Israel fortsatt i fremtiden vil imponere.

Det er derfor viktig at Israel finner sammen og at statsminister Netanyahu mestrer å bygge bro over politiske konflikter. Jeg både håper og tror at så vil skje. Det palestinske spørsmålet fortsetter å være vanskelig, og det er all grunn til å øke innsatsen for en løsning – hvor enn fjern den kan virke akkurat nå. Fred kommer når alle parter ønsker det.

Like fullt er 75-årsdagen til Israel en god anledning til å ta et skritt tilbake, og ta seg tid til litt ettertanke. Det var ikke gitt at det lille landet, mellom Middelhavet og Jordan-Elven skulle klare seg fram til våre dager. Lite tydet på at dette skulle bli en sikkerhetspolitisk, teknologisk og industriell tungvekter, eller at demokratiet skulle slå rot i denne vanskelige regionen.

Det er vanskelig å spå fremtiden, kanskje spesielt i denne regionen. For å sitere Ehud Barak igjen, sa han på sitt sedvanlige vis en gang at «Midtøsten er regionen hvor prediksjonene går for å dø». Like fullt er jeg overbevist om at Israel fortsatt i fremtiden vil imponere. Det er derfor all grunn til å gratulere israelerne med sitt syttifemte år som fri og selvstendig nasjon. Gratulerer!

Powered by Labrador CMS