Debatt
På sykehuset der han jobbet kunne de ikke behandle svulsten til Amadou
Mercy Ships' overordnede mål er alltid å styrke det eksisterende helsetilbudet i de landene vi hvor vi opererer. Men selv etter 40 år med utrettelig arbeid ser vi at behovet er større enn hva våre sykehusskip kan betjene.
I tillegg har fokus innen global helse de siste tjue årene stort sett vært på enkeltsykdommer, med den konsekvens at behovet for kirurgi i lavinntektsland nærmest har uteblitt. Mangel på kirurgi har resultert i over 17 millioner dødsfall årlig.
Landsbylegen som ble frisk igjen
Det presserende behovet for tilgjengelig kirurgi og spesialisert kirurgi i de afrikanske landene blir synliggjort ved Amadous historie. Amadou fra Guinea hadde vært sykepleier i 20 år.
Over de siste 15 årene vokste en svulst i spyttkjertelen seg svært stor og dekket både hake og hals. Men på sykehuset der han jobbet kunne de ikke behandle ham.
De hadde hverken nødvendig kompetanse eller utstyr. Amadou hadde en nød for menneskene i den landsbyen han kom i fra, og åpnet sin egen klinikk der.
Han forsøkte å spare penger til sitt eget fremtidige sykehusopphold, men hvor eller om dette noen gang kunne la seg gjøre var svært usikkert.
Noen landsbyboere brakte ham nyheten om et sykehusskip som lå til kai i Conakry, og Amadou fikk den operasjonen han trengte om bord på Africa Mercy.
For Amadou handlet det å få hjelp om mer enn bare ham selv, han har var opptatt av å kunne returnere raskt til sin klinikk og sine pasienter, vel vitende om at han er den eneste helsehjelpen som finnes i området.
For folk i landsbyen er Amadou en kjær leder som sprer håp, og nyheten om landsbylegen deres som var blitt frisk igjen ble feiret behørig.
Ringvirkninger
Kirurgi forandrer liv. For hver operasjon Mercy Ships utfører, har det følger for så mange flere. Amadous historie er et godt eksempel på at kirurgi ikke bare hjelper pasienten, men resten av lokalsamfunnet.
Tilgjengelig og trygg kirurgi til et menneske, betyr hjelp til en hel familie. For den voksne pasienten handler dette om å kunne være i stand til å arbeide og forsørge, for barnet; å kunne gå på skole, ha like muligheter som alle andre for å delta i samfunnet og å bygge sin egen fremtid.
Potensial
Selv om det årlig utføres tusenvis av operasjoner om bord, ligger det store potensialet i land. Det handler om kompetanse og infrastruktur.
Mercy Ships har stor medisinskfaglig kompetanse og erfaring som sammen med investering i utstyr og fasiliteter, skaper helt nye muligheter for våre partnersykehus.
Kunnskapsoverføring og introduksjon til nye teknikker gir et enda bedre grunnlag for medisinskfaglig arbeid, samtidig som bedre fasiliteter og nytt utsyr gir helt andre rammer for tryggere og mer effektiv kirurgi.
Et styrket lokalt helsetilbud gir sikker hjelp til mange flere, skaper arbeidsplasser og gir enda flere mennesker hjelp og håp om et mer fullverdig liv hvor de kan bidra i lokalsamfunnet igjen.
På lag med helsemyndigheter
Samtidig må det arbeides på et overordnet plan, og vårt samarbeid med helsemyndigheter i mange av de afrikanske landene gjennom Dakar Declaration har som mål å sikre at tilgang til kirurgi og anestesi må være en del av alle nasjonale helseplaner.
Skal vi se varige endringer og styrket innsats på helsefeltet så er politisk vilje, forpliktelse og prioritering helt avgjørende. Og i dette viktige arbeidet vil vi i Mercy Ships, etter beste evne, være en tilrettelegger og trofast støttespiller. Vi vil lage ringer i vannet.