For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Leder

MER REGULERING: Både familielivet og frivilligheten er i stadig større grad blitt lovregulert og avhengig av offentlige overføringer, påpeker Dagen på lederplass.

På tide å diskutere statens makt

Nordmenns tillit til staten er på mange måter et gode. Faren er at den går over i naivitet.

Publisert Sist oppdatert

Strømkrisen den siste tiden har igjen minnet oss om hvor sentral rolle staten spiller i det norske samfunnet. Uten kraftige statlige subsidier ville de fleste av oss opplevd situasjonen som langt mer krevende og kritisk.

Det samme så vi under koronakrisen. Store statlige bevilgninger var avgjørende for at mange nordmenn ble økonomisk beskyttet mot det daværende statsminister Erna Solberg kalte de mest inngripende tiltakene vi har hatt i fredstid.

En velfungerende styresmakt er det grunn til å være takknemlig for. Man kan bare spørre mennesker som har levd i virkelig korrupte land, der man ikke opplever at det er grunn til å stole på stat og byråkrati. «Innbyggerne i Norge har mer tillit til myndighetene enn innbyggerne ellers i Europa har», konstaterte Transparency International Norge i fjor. Organisasjonen kartlegger korrupsjon i forskjellige land.

Powered by Labrador CMS