Leder

PENSUM: Marcus Sheff arbeider i organisasjonen Impact-SE.

Palestinske skolebarn fortjener bedre

Publisert Sist oppdatert

«Palestinske barn lærer om jihad og martyrdøden hver dag», sier Marcus Scheff til Dagen. Han arbeider til daglig i organisasjonen Impact-SE som analyserer pensum som brukes på skoler i ulike land i Midtøsten.

Observasjonen hans kommer ikke som noen overraskelse. Men det er nedslående at ikke også norske myndigheter har vist større vilje til å kreve endringer fra de palestinske myndighetene.

Blant andre tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har vært opptatt av slike endringer, og snakket i 2021 om at noen endringer hadde funnet sted. Scheff er klar i sin kommentar: «Dersom noen kan vise meg slike endringer, vil jeg gjerne se dem.»

Det kan virke søkt å ta opp dette akkurat nå, mens situasjonen på Gaza er så prekær som den er. Men det er all grunn til å tro at det finnes en nær sammenheng mellom hva palestinske barn lærer om jøder på skolen og den graden av bestialitet som kostet nærmere 1.200 israelere livet i oktober, og som ga ny næring til den jødiske befolkningens gamle nasjonale traumer.

Terroristene i Hamas vet at hver dag er en ny mulighet til å løslate gislene.

Scheff beskriver hvordan pensumet beskriver Israel som fiender, og hvordan jøder blir umenneskeliggjort. «Når du hører dette budskapet hver dag frem til du er 16-18 år, vil du være i stand til å begå slike handlinger», sier han.

På NRKs Dagsrevyen kunne vi tirsdag kveld se palestinske sivile henvende seg til Hamas-myndighetene med en klar oppfordring om å løslate de israelske gislene for å få slutt på krigen. Dette var interessant både fordi det krever mot av sivilbefolkningen å kritisere Hamas-regimet for åpent kamera. Sånt er ikke risikofritt.

Men innslaget var også interessant av en annen grunn. Det handler om at gislenes situasjon har vært omfattet av mindre interesse. Terroristene i Hamas vet at hver dag er en ny mulighet til å løslate gislene og få slutt på krigen som ble utløst av det historisk grusomme angrepet 7. oktober 2023. Men fredens vei kjenner Hamas ikke.

Det understreker behovet for å se nærmere på hva som ligger bak den grusomme krigen som pågår nå. For selv om det er grunn til å stille spørsmål ved hvordan Israel fører krig, er det nødvendig å minne om at Israel hadde gyldig grunn til å forsvare seg mot Hamas.

Dette aspektet ser ut til å bli fort glemt i et debattklima hvor det fryktelige slagordet «From the river to the sea, Palestine will be free» kan fremføres offentlig uten nevneverdig politisk kritikk.

For de mange som begikk grusomme handlinger 7. oktober ble ikke født som terrorister. Noen hadde lært dem opp. Og når vi vet det vi vet om pensum i palestinske skoler, er det all grunn til å kreve tydelige endringer.

Det er derfor lett å slutte seg til Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug når hun sier til Dagen at «Vi kan ikke ha det sånn at norske skattepenger går til å finansiere en skole som bruker bøker med antisemittisk innhold, og som bidrar til at palestinske barn blir lært opp til å hate jøder.»

Når vi nå ser med dyp sorg på den forferdelig vanskelige situasjonen befolkningen på Gaza befinner seg i, må vi samtidig huske at det finnes en annen mulighet enn å lære barn opp til å hate. Så langt spiller Hamas på lag med hatet, ja, de ser ut til å leve av hatet. Det er ingen grunn for at norske skattebetalere skal hjelpe dem.

Powered by Labrador CMS