Leder
Partilederen som ikke vet hva en kvinne er
Det «gir ikke mening» å definere hva en kvinne er, synes Geir Lippestad i Partiet Sentrum.
Hvilket parti i Norge er mest woke?
Nettavisen Subjekt publiserte nylig en interessant og underholdende artikkel om hvem som er mest påvirket av woke-ideologien. Ifølge Subjekt toppes denne listen av Miljøpartiet De Grønne, fulgt av SV og Ap. De mest anti-woke partiene er Frp og Senterpartiet.
Vi har en viss forståelse for at Subjekts liste bare omfatter stortingspartier. Men hvis også småpartier hadde fått delta, er vi overbevist om at Partiet Sentrum ville scoret meget høyt.
Et godt bevis på at denne nykommeren i partifloraen er et av de mest woke partiene i Norge fikk vi nylig i saken om NTNU-studenten som hadde byttet juridisk kjønn fra mann til kvinne for å komme inn på favorittstudiet.
Unge Sentrum-leder Espen Oseid Danielsen reagerte på det og skrev et innlegg i Dagen der han foreslo å definere kjønn basert på biologi. Danielsen er jurist og ser de dype konsekvensene av at uklarheter om hva en kvinne og en mann egentlig er, får spre seg.
Hans forslag til definisjon av kvinne er «en voksen jente som er født med et kvinnelig kjønnsorgan, XX-kromosomer og en kropp som naturlig er ment til å kunne bli gravid, bære og føde et barn, etter å ha blitt tilført en manns sperma».
Det er en fornuftig definisjon, det, selv om det nok kan sies enklere også.
Men fremfor alt burde det være en helt udramatisk, udiskutabel og uomstridt beskrivelse. Den er biologisk helt nøyaktig, og det er slik vi mennesker historisk sett har oppfattet kjønn.
Men det var før og ikke nå.
For i 2023 er en slik vitenskaplig forklaring faktisk egnet til å skape furore i et norsk politisk parti. Så omstridt er dette spørsmålet i Partiet Sentrum at det nå skal tas opp i sentralstyret.
Det må vel være første gang i hvert fall i norsk politisk historie at et ansvarlig organ i et parti skal stemme over hva en kvinne er.
Som sagt, woke så det holder.
Men leder i Sentrum, Geir Lippestad, foregriper behandlingen i eget sentralstyre. Lippestad sier til Dagen at «det å på generelt grunnlag forsøke å definere hva en kvinne eller mann er, gir ikke mening, da det rett og slett er noen blant oss hvor det ikke er mulig».
I Partiet Sentrum skal man altså fortsette å leve i uvitenhet.
Partilederen mener det er for liten aksept for transpersoner som er den store samfunnsutfordringen, ikke mangel på en nærmere definisjon av kjønn. Men den aktuelle saken fra NTNU om at juridisk kjønnsskifte gir menn tilgang til fordeler som egentlig skulle være forbeholdt kvinner, viser jo at dette er et reelt problem.
Og at menn rapper studieplasser som kvinner skulle hatt, er vel heller ikke den verste effekten. Kjønn er nå i ferd med å bevege seg fra å bli oppfattet som en biologisk realitet til å bli betraktet en sosial konstruksjon.
Hvis den reelle gjeldende definisjonen blir at «en kvinne er et individ som føler seg som en kvinne», så åpner det for en rekke problematiske perspektiver. Det er dit vi er på vei.
I en artikkel i Dagbladet med tittelen «Hva avgjør om du er kvinne eller mann?» stiller feministen Tonje Gjevjon flere betimelige spørsmål. Hun lurer på hvorfor jenter og kvinner ikke i større grad blir spurt om hva de egentlig mener om at biologiske menn nå skal kunne ta seg inn på arenaer som tidligere har vært forbeholdt kvinner.
«Skal ikke jenter og kvinner få uttale seg om hva de tenker om å dele dusj, krisesentre eller fengsel med selvidentifiserte kvinner med mannlig kjønnsorgan? Og bør ikke foreldre til mindreårig jenter informeres om at deres døtre nå skal dusje i samme garderobe som selvidentifiserte kvinner med mannlig kjønnsorgan?», spør Gjevjon.
Dette er viktige spørsmål, som mange flere burde stille.
Men i Geir Lippestads parti Sentrum er det altså ingen fornuftige svar å få.