Meninger
Påstanden om at Norge ikke anerkjenner Jerusalem er borte
Etter brev fra Med Israel for fred (MIFF) har Utenriksdepartementets faktaside om land og hovedsteder blitt faktisk riktig.
På regjeringen.no finnes en oversikt over statsnavn og hovedsteder. Her ble det tidligere opplyst at Jerusalem er hovedstad i Israel «i henhold til Knessets vedtak 30. juli 1980». Men det ble også understreket at Jerusalem «ikke er anerkjent [som Israels hovedstad] av Norge». I løpet av de siste årene har norske organisasjoner, prester og kunstnere med mer mobilisert i hopetall imot en anerkjennelse av Jerusalem.
En MIFF-undersøkelse høsten 2022 viste at dette er en behandling som ikke blir gitt til noen andre land i verden. De siste hundre årene har det blitt flere nye hovedsteder (årstall og land i parentes), blant annet: Canberra (1923, Australia), Brasilia (1960, Brasil), Abusja (1991, Nigeria), Putrajaya (1999, Malaysia) og Naypyidaw (2005, Myanmar). Men ingen av disse er anerkjent av Norge.
Da vi la dette fram for Utenriksdepartementet, innrømmet deres kommunikasjonsavdeling overfor MIFF: «Et lands valg av hovedstad er i seg selv ikke gjenstand for anerkjennelse fra andre land. Dermed foreligger det heller ikke noe dokument hos norske myndigheter som formelt anerkjenner ‹nye› hovedsteder i enkeltland.»
Væpnet med denne opplysningen, sendte MIFF et nytt brev til UD i mars. Der påpekte vi at Jerusalem ble gjort til hovedstad ved lov i 1950 og minnet om at hovedsteder ikke blir anerkjent. MIFF skrev også: «Går man til Palestina i UDs liste over statsnavn og hovedsteder opplyses det at hovedstaden er Jerusalem (proklamert) og Ramallah (administrativt). Dette på tross av at staten Palestina ikke er anerkjent av Norge, hvilket det ikke gis noen opplysning om.
Det opplyses heller ikke at ingen stat har anerkjent Jerusalem som Palestinas hovedstad, proklamert eller ei. Det gis ingen tilleggsopplysning som kaster noen tvil om opplysningene om Palestina på den måten som det gis for Israels hovedstad.
Palestinske selvstyremyndigheters institusjoner ligger ikke i Jerusalem, men i Ramallah. Jerusalem ligger ikke innenfor det området som i henhold til Oslo-avtalene er under PAs administrasjon og byen tilfredsstiller ikke kravet til å være hovedstad i et land som ikke er anerkjent av Norge.»
Etter noen purringer, kom svaret fra UD 28. april: «Vi har vurdert informasjonen om Israel og Palestina på våre nettsider og kommet fram til at det har vært behov for enkelte justeringer. Oppdatert tekst kan leses på våre hjemmesider. Vi beklager at det har tatt noe tid å besvare henvendelsen. Vi takker for MIFFs engasjement i denne saken.»
Det er oppløftende å se den oppdaterte teksten. Men nå står Jerusalem riktig som proklamert hovedstad fra 1949. Det nevnes, som riktig er, at Norges ambassade ligger i Tel Aviv – men påstanden om at Norge ikke anerkjenner Jerusalem som hovedstad er borte.
Utenriksdepartementets nye ord var en klar forbedring.
Der Palestina før ble omtalt som en hvilken som helst annen stat uten merknader, står Palestina nå som «proklamert», og Utenriksdepartementet skriver: «Norge har ikke anerkjent Palestina som stat.» UD opplyser også, som riktig er, at palestinerne ikke proklamerte Jerusalem som hovedstad før i 1988.
Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO vedtok sitt politiske grunnlagsdokument (charter) i 1964. Her er ikke Jerusalem nevnt med et ord. Heller ikke det nye charteret fra 1968, etter at Øst-Jerusalem kom under israelsk kontroll i Seksdagerskrigen, nevner Jerusalem.
Også tidligere har Utenriksdepartementet rettet opp etter kritikk fra MIFF. I 2013 sendte UD ut en pressemelding hvor de hevdet det hadde vært en sterk økning i antall bosetninger siden sommeren 2013. Det stemte ikke i det hele tatt, og etter MIFF tok kontakt ble feilen rettet.
I 2019 påpekte MIFF at UDs informasjonsartikkel om FN-systemet inneholdt feil om sikkerhetsrådets vedtak og at informasjonsartikkelen om Norges politikk for Israel/Palestina siterte FN-resolusjon 242 feil. Det hadde vi også påpekt i 2014, og fem år senere kom til slutt korreksjonen. Utenriksdepartementets nye ord var en klar forbedring.
MIFF har også gjentatte ganger fått norske medier og andre aktører som omtaler Israel til å korrigere seg selv.