Leder

FREMTREDENDE: Ekteparet Marita og Tomas Moltu er to av Partiet De Kristnes frontfigurer. Begge er medlemmer i Bergen PDK.

PDKs problem med konspirasjonsteorier

Mobbens angrep på Kongressen i Washington viser hvor galt det kan gå når konspirasjonsteorier benyttes til politisk mobilisering.

Publisert Sist oppdatert

Nestlederen i Demokratens lokallag i Trondheim, Kristian Kahrs, mener Dagen bedriver kampanjejournalistikk mot Partiet De Kristne. Grunnen er oppslaget om et Facebook-innlegg publisert på PDK Bergens side.

Den omtalte Facebook-posten spredte grove konspirasjonsteorier om det dramatiske og tragiske dødsfallet til Japans tidligere statsminister Shinzo Abe som ble skutt og drept tidligere denne måneden. I innlegget insinueres det at terrordrapet på Abe kunne være gjennomført av World Economic Forum fordi han angivelig hadde nektet å ta imot ordre fra organisasjonen vedrørende koronavaksinering av egen befolkning.

Det er jo litt av en påstand mot organisasjonen som siden 2017 har vært ledet av den milde, veltalende trønderen Børge Brende. Eller er det kanskje skinnet som bedrar? Er den forsiktige og smilende stilen til Norges tidligere utenriksminister bare et spill for galleriet? Kanskje Brende egentlig er en del av en hemmelig elite som styrer verden og beordrer kaldblodige drap fra maktens lukkede rom?

Slik ser det unektelig ut i den posten som ble lagt ut på Facebook-siden til et av Partiet De Kristnes ledende lokallag, et lag som inkluderer både partiets nestleder Tomas Moltu og tidligere varaordfører i Bergen, Marita Moltu.

Dagen er selvfølgelig klar over at posten ble slettet etter ganske kort tid. Det skriver vi da også beviselig i saken, selv om det kan virke som Kristian Kahrs ikke har fått det med seg.

Ekspertkildene som Dagen intervjuer i saken, er også tydelige på at de ser stadig mer av slik konspiratorisk tenkning fra personer i partiet og at dette innlegget var et godt eksempel på det de mener er en trend i partiet.

Fordi innholdet i akkurat denne posten var så grovt, kontaktet Dagen både Tomas og Marita Moltu for å høre hvordan noe slikt kunne havne på en offisiell side til et norsk partilag. Vi ønsket også å høre om de ville ta klart avstand fra budskapet i posten og den konspirasjonstenkningen som ligger bak.

Dette siste synes vi faktisk de klarer bare sånn noenlunde. De kunne benyttet anledningen til å ta et kraftig oppgjør med slike skadelige forestiller, men gjorde det altså ikke.

Vi er heller ikke enig i kritikken som Kahrs fremfører av at vi bruker Didrik Søderlind som en av kildene i saken. Søderlind er en av Norges fremste eksperter på konspirasjonsteorier og det faktum at han jobber i Human-Etisk Forbund kan selvfølgelig ikke ekskludere ham fra å være kilde i avisen vår. Dette er etter vår mening en billig måte å avvise saklig kritikk på.

Men vi skal gi Kristian Kahrs rett i en ting han påpeker. Den tittelen som ble brukt til artikkelen i papiravisen var upresis. Vi ser i ettertid at overskriften «Kristen faktasjekker advarer mot PDK» også kan tolkes som at intervjuobjektet - i dette tilfellet Bjørn Are Davidsen - kommer med en generell advarsel mot partiet og ikke bare mot konspirasjonsteorien og PDK Bergens bruk av den. Vi publiserte derfor en rettelse i den påfølgende papiravisen.

Dagens hensikt er selvfølgelig ikke å henge ut Partiet De Kristne, slik Kahrs insinuerer. Man kan selvfølgelig også mene at man ikke burde gi oppmerksomhet til et parti som PDK fordi de uansett er sjanseløse til å oppnå politisk makt.

Slik bør man imidlertid ikke tenke.

Rettssaken som i disse dager pågår i kjølvannet av angrepet på den amerikanske kongressen den 6. januar i fjor, viser nettopp hvor galt det kan gå når konspirasjonsteorier får fotfeste i politikken. De falske påstandene om at det egentlig var Donald Trump som vant valget i 2020 resulterte til slutt i en dødelig kamp mellom politi og demonstranter som forsøkte å storme USAs lovgivende forsamling.

Ekspertkildene som Dagen intervjuer, er tydelige på at de ser stadig mer konspiratorisk tenkning fra personer i partiet.

Liv kunne også ha gått tapt under valget fire år før da en bevæpnet høyreekstremist angrep en pizzarestaurant i Washington DC. Han var overbevist om at pedofile forbrytere med tilknytning til kretsen rundt daværende presidentkandidat Hillary Clinton holdt barn fanget i en kjeller under restauranten.

Her i Norge er vi åpenbart et godt stykke unna amerikanske tilstander på dette området. Men det betyr ikke at vi skal la være å påpeke det når farlige konspirasjonsteorier dukker opp i politikkens ytterkanter.

Og akkurat nå er dette fenomenet aller tydeligst hos Partiet De Kristne.

Powered by Labrador CMS