Leder

PINSE: Komponist Jon Kleveland og forfatter Jostein Ørum.

Pinse hele året

Publisert Sist oppdatert

Denne helgen har pinsen blant annet blitt preget av det forestående jubileet til minne om innføring av kristenretten her i landet. Det er det god grunn til å feire. I tillegg er pinsen en god anledning til å markere kristen enhet på tvers av kirkesamfunn og organisasjoner.

Det finnes ikke noen egen «pinsetid» i kirkeåret. Men kristne med ulik bakgrunn har likevel god grunn til å feire pinse hele året. Ikke alle kristne vil kalle seg pinsevenner i konfesjonell mening av ordet, men alle kristne er dypest sett pinsens venner.

Derfor er det uheldig for både pinsevenner og andre kristne hvis noen forholder seg til denne høytiden på avstand med bakgrunn i tidligere eller nåværende teologiske og kirkelige stridigheter.

I Store norske leksikon blir pinsen forklart slik: «Pinse er en kristen høytid som feires den sjuende søndagen etter påske. Den feires til minne om at Den hellige ånd, ifølge Det nye testamentet, kom til apostlene og lot dem snakke på andre språk og oppfatte fremmede språk som sitt eget. Slik kunne alle folkeslag forstå budskapet om Jesus.»

Slike kortfattede beskrivelser er alltid begrenset, men med disse få ordene får vi med oss mye av hva pinsen handler om. Den minner dessuten om misjonsoppdraget som fortsatt skal og må prege den kristne kirkes virksomhet i verden.

Også i 2023 var spørsmålet om hvorfor vi feirer pinse på topp ti-listen over hva nordmenn har googlet mest. Derfor er det grunn til å fortsatt formidle hva pinsen går ut på. Den er en svært viktig kristen høytid.

Kirken er mer enn noe annet et åndelig fellesskap.

I forrige uke kunne vi her i avisen lese om forfatter Jostein Ørum og komponist Jon Kleveland som denne helgen lanserte pinsemessen «Himmelregn». Ørum påpekte med rette at «det er noe skrint med pinsesalmer» i repertoaret vårt. Derfor satte de seg fore å bidra til en styrking av denne siden ved kirkens sang- og salmetradisjon.

Det er en kjensgjerning at både julens og påskens fortellinger er mer umiddelbart tilgjengelige. Det lille barnet i krybben synliggjør Gud på en forunderlig og gripende måte, og påskens drama med både svik, soning, død og oppstandelse taler til oss på mange plan.

Pinsens budskap er det ikke like lett å gå tak på. Men den kristne kirke kan ikke leve uten. For man kan si mye godt om det kristne fellesskapet på et rent mellommenneskelig plan. Det er verdifullt å ha et fellesskap å høre til i, både i livets opp- og nedturer.

Likevel er kirken mer enn noe annet et åndelig fellesskap. Eller vi kunne si: Et Åndens fellesskap. Det er det all grunn til å ta vare på.

I kirkeåret glir pinsen nokså raskt over i det som blir kalt treenighetstiden. Til sammenligning varer påsketiden lenger. På den annen side kan man se treenighetstiden som en utmaling av nettopp pinsen.

Gjennom at Den hellige ånd får åpenbare evangeliet, blir pinsens budskap synliggjort i sin bredde fra uke til uke. Slik var det også da Jesus fortalte disiplene sine at Den hellige ånd skulle komme. I Johannesevangeliet sier Jesus at Talsmannen skulle «veilede dere til hele sannheten.».

Powered by Labrador CMS