Pionér-menn ikke verdsatt
Bedehus-Norge mangler ikke kvinner i topposisjoner, men menn som trosser Janteloven og gjør mer enn å stable stoler, mener ung kvinnelig ansatt i Indremisjonsforbundet.
Generalsekretær Erik Furnes i Indremisjonsforbundet (ImF) innrømmer overfor Dagen at organisasjonen han leder, står overfor en mannskrise.
- Det er ikke til å legge skjul på at vi har en mannskrise i ImF, sier Furnes og får i dag både støtte og motbør på en og samme tid fra ungdomskonsulent Karen Sofie Aasmyr.
- Verdsettes ikke
Heller enn at menn trykker kvinner ned, trykker Janteloven menn ned, mener Aasmyr.
- Det er ikke mange menn som står opp på bedehuset, har drømmer og visjoner og sier at de ønsker å være ledere i forsamlingene. Kanskje er heller ikke pionerer de som er høyest verdsatt i Indremisjonsforbundet. «Du skal ikke tro at du er noe», gjelder også hos oss, mener Aasmyr - som savner de visjonære mennene i sammenhengene hun kjenner.
Krisediagnosen stilles etter at kvinner er innsatt i stillinger med hyrde- og læreansvar som etter ImFs egne retningslinjer er forbeholdt menn.
På Indremisjonsforbundets bibelskole på Bildøy på Sotra har de ansatt en kvinne som midlertidig rektor - fordi ingen mann var å oppdrive.
Indremisjonssamskipnaden for Hardanger, Sunnhordland og Voss, som er en krets i ImF, har akkurat ansatt sin barne- og ungdomssekretær, Marit Hårklau Ådnanes, som kretsleder. Det skjedde etter ett års mislykket leteaksjon etter en egnet og villig mann til stillingen.
Stille opprør
Signaler tyder på at disse tilfellene har skapt opprør på deler av grasrota, men foreløpig bare i det stille, og bildet er sammensatt.
- Vi er så travle i det vi står i til daglig. Det er like greit at vi ikke skal ha de siste få plassene på toppen, mener Karen Sofie Aasmyr.
31-åringen har vært ungdomskonsulent i Nordhordland Indremisjon i flere år og er oppvokst i Indremisjonsforbundet. Dermed kjenner hun miljøet og holdningene godt. For tiden er hun på tredje året i permisjon etter å ha fått barn ganske tett, samtidig som familien bygger hus.
Noen allmenn kvinnelig protest mot tjenestedelingen og at mennene eksklusivt inntar de øverste lederposisjonene, merker ikke Aasmyr. Hun er heller ikke noen målbærer for en slik holdning.
Mangler foregangsmenn
Derimot etterlyser hun at flere menn kommer på banen og tar ansvar:
- Vi har et uttrykk i heimen hos oss: «Adam, hvor du er du?». Nå må mannen ta sitt ansvar. Problemet er at han ikke gjør det, hverken lokalt eller på ledernivå i ImF, sier Aasmyr.
Overfor Dagen sier Aasmyr at mang en mann har en slentrende holdning til kristen tjeneste.
- De har nesten ikke noe bevisst forhold til sitt kall og sin utrustning. De kan til nød stable noen stoler, men det er få åndelige foregangsmann. Det er problemet. Men jeg møter ingen kvinner som synes at problemet er at menn innehar de øverste lederrollene, sier hun.
DAGEN