Leder
Politisk omkamp er en drøm
LO-leder Peggy Hessen Følsvik kom med et klar oppfordring til de rødgrønne da hun åpnet kongressen i Folkets Hus i Oslo denne uka: Nå må Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV finne sammen. Ikke bare fra sak til sak i Stortinget, men i regjering.
Hun tok utgangspunkt i at det ble et rødgrønt flertall etter valget i fjor høst om ikke er utnyttet.
Reaksjonene fra de som allerede sitter i regjeringen, er ganske ulike. Det er ikke overraskende sett ut fra de ulike partienes utgangspunkt. Statsminister Jonas Gahr Støre vil gjerne ha med seg SV. Det er enhver statsministers håp og drøm å kunne regjere med et flertall i Stortinget i ryggen.
Senterpartileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum er derimot ikke like imøtekommende. Han peker på at ulikhetene i politiske standpunkter mellom regjeringen og SV er de samme, og at avstanden er like store, som da forhandlingene i Hurdal brøt sammen i fjor.
Og hva med SV? Fungerende leder Kirsti Bergstø sier til VG og NRK at partiet er klar for regjeringsamtaler. Forutsetningen er at man begynner med «blanke ark». Det vil si at de krever at den politiske plattformen som dagens regjering har som sitt politiske arbeidsgrunnlag, nulles ut.
Det siste er en umulig drøm i og med at SV ikke klarte å gjennomføre samarbeidsforhandlingene i Hurdal. Og fordi dagens regjeringspartier er veldig fornøyd med den basisen de allerede har.
Det tok ikke mange ukene etter regjeringsdannelsen i oktober før SV viste klart og tydelig hvorfor de ikke kunne bli en del av det rødgrønne samarbeidet denne gangen. Spesielt i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet ble uenighetene svært tydelige.
Vedum peker også på en rekke andre områder der den politiske uenigheten er åpenbar: Miljø- og industripolitikken, olje- og gasspolitikken og ulv. Men ikke minst holdningen til Nato og synet på norsk sikkerhetspolitikk.
Til VG sier Sp-lederen at de mener Nato-medlemskapet tjener oss godt. I den krevende situasjonen vi har vært gjennom i vinter, med Ukraina-krigen, så har det vært en stor fordel å ha en regjering som er enig med seg selv, påpeker statsråden.
Det er viktig å huske på at kvinnen som kom uttalelsen i sin tale til den mektige LO-kongressen også har en egen, indremedisinsk dagsorden. For det første har hun åpenbart et behov for å løfte organisasjonen fram i den aktuelle politiske debatten igjen der de har hatt lite å melde i det siste.
For det andre har hun interne hensyn å ivareta. Hun har vært fungerende LO-leder etter at den forrige valgte lederen, Hans-Christian Gabrielsen, døde plutselig og uventet i mars i fjor. Følsvik stiller til valg på kongressen og har selvsagt et behov for å markere at hun vil være leder for alle medlemmer, uansett partitilhørighet. Da er omfavnelsen av SV en god strategi.
Men det er ikke håp om noen politisk omkamp om Hurdal-plattformen, selv om Følsvik får støtte fra sentrale tillitsvalgte i egen organisasjon. På tross av en kald skulder fra deler av regjeringskollegiet, vil LO fortsatt ha et varmt forhold til det sittende regimet.