Debatt
Populære kurs på tvers av tro
Når kursene er på sitt beste, skjer det en gjensidig læring hvor både folkekirkekristne og gudstjenestekristne får et bredere perspektiv på temaet.
Nordmenn blir mer og mer ulike. Ikke minst gjelder det religion. Derfor er det viktig å snakke sammen på tvers av livssyn.
Ett av de stedene hvor dette lykkes, er i Tjeldsund i Troms. Der samarbeider frivilligsentralen, en lege og metodistmenigheten om å arrangere kurs. På kursene kommer folk med ulike livssyn. Kursene samler både gudstjenestekristne og folkekirkekristne, altså både ivrige gudstjenestedeltakere og mennesker som tilhører Den norske kirke og sjeldent kommer på gudstjeneste.
Hva handler kursene om?
Fra januar 2019 har Tjeldsund frivilligsentral, en pensjonert lege og Metodistkirken Skånland gjennomført ni kurs. De første kursene dreide seg om aldring og om helse. Så fulgte kurs om håp og livsmestring. De senere kursene har handlet om å motta og gi kjærlighet, om oppstandelsen og om relasjoner. Det niende kurset ble avsluttet i mai og hadde relasjoner som tema.
Dette kurset samlet 17 deltakere; sju menn og ti kvinner. Med tre unntak var alle deltakerne over seksti år. De fleste var gudstjenestekristne, mindretallet (1/3) var folkekirkekristne.
Fast ramme gir trygghet
Deltakerne samles to timer annenhver torsdag formiddag. Det er nytt tema hvert semester. Allsang og fliring er etter hvert blitt en del av opplegget som ellers består av mat, åpningsspørsmål (icebreaker) og undervisning med samtale i faste grupper.
Selv om innholdet i undervisningen varierer fra gang til gang, gir det samme opplegget en kjent og trygg ramme. Det gjør at deltakere deler såre og viktige livserfaringer som denne: «Far min døde da jeg var åtte år. Mange kom til oss og ba om helbredelse. Vi kjøpte kluter som skulle helbrede far, men han døde. Gud hørte ikke våre inderlige bønner.»
Samarbeid på tvers
Frivilligsentralen, legen og metodistmenigheten inviterer sammen. Det appellerer til bygdefolket at tre aktører som vanligvis holder på hver for seg, går sammen om å gjøre noe positivt.
Kursene arrangeres på frivilligsentralen som oppfattes som et samlende bygg. Når kursdeltakerne besvarer et spørreskjema om hvorfor de deltar på kursene, er det nettopp samarbeid på tvers som er det viktigste.
Sosiale nettverk
Kursene fungerer som et sosialt møtested. Frivilligsentralen har andre ukentlige arrangementene hvor folk møtes og blir kjent. Disse arrangementene samler både gudstjenestekristne og folkekirkekristne. Kursene er blant samtaleemnene, og erfarne kursdeltakere kan invitere nye deltakere til kurs. For deltakerne er sosiale nettverk den nest viktigste grunnen til at folk deltar på kursene.
Felles behov
Alle de fire medlemmene av Metodistkirkens menighetsråd er over seksti år. Det samme gjelder mange av de som kommer til frivilligsentralen. Sekstiåringer har behov for kunnskap om aldring og helse. Det er også et allment behov for håp, kjærlighet og relasjoner. Disse behovene har både gudstjenestekristne og folkekirkekristne.
De fleste menigheter snakker mest med seg selv.
Kursene møter felles behov på tvers av ulik religiøs praksis. Felles behov er også den nest viktigste grunnen til at folk deltar på kursene.
Gjensidig læring
Samhandling preger kursene. De er preget av direkte kommunikasjon mellom deltakerne som opprettholder og utvikler forholdet mellom dem. Samhandlingen bygger på gjensidighet mellom deltakerne. Det innebærer at alle oppfatter seg som bidragsytere. Når kursene er på sitt beste, skjer det en gjensidig læring hvor både folkekirkekristne og gudstjenestekristne får et bredere perspektiv på temaet.
Tre ulike innbydere signaliserer at arrangementet er et kurs, ikke et kristent møte eller et helsetreff. Samtidig er opplæring et formål som frivilligsentralen, legen og menigheten har felles.
Tillit
Ved å melde seg på kurset uttrykker deltakerne at de stoler på lederen for frivilligsentralen, legen, metodistpastorene som underviser og kurskoordinatoren som leder Metodistkirkens menighetsråd. Tilliten økte sannsynligvis da disse enkeltpersonene og organisasjonene begynte å samarbeide.
For deltakerne var gjensidig læring og tillit den fjerde og femte viktigste grunnen til at de deltar på kursene.
Sted og menighet
Stedet er Tjeldsund kommune med 4.200 innbyggere, helt sør i Troms. Kommunen er innlemmet i forvaltningsområdet for samisk språk og har sterke læstadianske tradisjoner. Evenskjer er den store majoriteten; 85 prosent er medlemmer av Den norske kirke.
Metodistkirken er den eneste frikirkelige menigheten i kommunen. Menigheten har ti medlemmer og cirka 15 medarbeidere som stort sett er eldre enn seksti år. Den månedlige gudstjenesten samler cirka 25.
I uka samles cirka hundre mennesker i husfellesskap, ungdomsklubb, barne- og familiearbeid, internasjonal kafé med flyktninger og språkundervisning. Metodistkirken samarbeider godt og nært med Den norske kirke. Menigheten har en pastor/diakon ansatt i 20 prosent stilling.
Menigheten bruker naturlig menighetsutvikling (NaMu) og er vant til hyppige endringer.
Inspirere andre?
De fleste menigheter snakker mest med seg selv. Det er få samtaler og få fellesskap i menighetene for mennesker med ulik religiøs tro og praksis. I den folkekirkelige Tjeldsund kommune samler den lokale frivilligsentralen, legen og metodistmenigheten mennesker med ulike livssyn til kurs.
Kanskje kan erfaringer fra populære kurs på Evenskjer i Sør-Troms inspirere menigheter til forandring?