Positivt om fylla
NRK sender en ny sesong av «Fylla». Realismen i det første programmet kan gjøre livet bedre for mange seere – og kanskje også barn.
For ett år siden etterlyste Familie & Medier en mer kontroversiell utgave av programmet «Fylla». F&M ønsket at også de negative konsekvensene ved fyll skulle komme tydeligere frem, og tok opp dette i et møte med NRK. Basert på det første programmet ser sesong nummer to mye mer lovende ut.
Les: Volles reaksjon på den første sesongen
På NRKs nettside omtales «Fylla» som «en populærvitenskapelig guide til deg som lurer på hva som egentlig skjer når du løfter flaska til munnen». I det første programmet blir en mann slått ned på byen, helt uventet. Senere får vi se hva som skjedde før angrepet, som endte på legevakta. Ellers blir det illustrert hvordan ulike promillegrenser for bilkjøring slår ut, når deltakerne sykler en hinderløype med promille.
Til sammen gir dette et mer realistisk bilde av fyll. Samfunnet betaler en høy pris for helgefylla. «I 70-80 prosent av alle voldstilfeller i Norge er voldsutøver, eller voldsoffer, eller begge parter påvirka av alkohol», sier programleder for «Fylla», Ole-André Sivertsen.
Les også: Mener serien aldri burde blitt sendt
En fersk undersøkelse, gjennomført for Helsedirektoratet, viser at 36 prosent føler seg utrygge i sentrum av hjemkommunen i helgene. 21 prosent svarte at de ville gått ut oftere hvis det var mindre fyll og vold.
I desember dobles omsetningen til Vinmonopolet, sammenlignet med resten av året. Det fører til at flere barn blir eksponert for voksne som er rusa. Barn merker raskt om mamma eller pappa forandrer seg.
– Hvis man klarer å se alkoholbruk- og oppførsel gjennom barnets øyne, vil man kanskje stoppe opp litt og stille seg noen nye spørsmål, sier psykologspesialist Frid Hansen, som er en av Norges fremste eksperter på feltet barnefamilie og rus, til Aftenposten.
Gjennom kampanjen Hvit jul oppfordres folk til å signere en kontrakt om å ikke drikke alkohol når de er sammen med barn 24.-26. desember, for å sette fokus på rus i jula. Folkehelseinstituttet anslår at rundt 90 000 barn lever i hjem der det er rusmisbruk.
Tidligere i år viste NRK den britiske dokumentarserien «Fylleangst». Serien er nå tilgjengelig på nettet samtidig som den vises igjen på NRK3 frem til jul. I dokumentaren får ulike personer se opptak av hvordan de oppfører seg i fylla, siden de selv ikke husker noe som helst. I den første episoden ønsker ikke jenta som er filmet å se mer av seg selv som full, det blir for mye: – Jeg er en skam. Jeg blir kvalm av å se det. Jeg skal aldri gjøre det igjen, sier hun. Forhåpentligvis kan disse programmene åpne øynene til flere for at alkohol og fyll har andre baksider enn dagen derpå.
NRK fortjener ros for å gi nyansert informasjon om fyll, og lytte til innspill. Kanskje gir «Fylla» også svar på hvorfor norsk kultur er så gjennomsyret av alkohol. Å bli mer bevisst på konsekvensene av alkoholforbruket vil bedre livskvaliteten – ikke minst for de yngste i samfunnet.
Serien ligger tilgjengelig på NRK sine nettsider