Predikanter og inntekt
I mitt tilfelle vil mange bli misledet til å tro at jeg urettsmessig bare grafser i andres gaver, og tar uforholdsmessig mye av disse gavene som blir gitt til Guds rikes arbeid. En slik misforståelse kan føre til at folk slutter å støtte misjonsforetak. Da er ikke Dagen en fanebærer for misjonen, men er med på å gi feil informasjon til sine lesere.
Dagen har nylig presentert inntekten til et visst knippe kristenledere i Norge, uten deres samtykke og ønske. Som leder av Misjonen Jesus Leger var jeg den som ble tydeligst presentert med bilde i tre lange uker på nettsiden.
Det som har vært typisk for Vårt Land, har i løpet av de siste årene dessverre blitt en trend hos Dagen. En slik trend er totalt uhørt i mange land som for eksempel England, USA og Canada. Denne trenden er feil av flere grunner:
1. Oversikten sier ikke noe om arbeidsinnsats. Hvis en arbeider 70-80 timers uke (som jeg gjør) bør man vel i rettferdighetens navn ha mer betalt enn en som arbeider 37,5 timer. Dette kommer ikke frem i oversikten. Dessuten gjør jeg mye dugnadsarbeid for stiftelsen - uten å ta betaling. Hvis vi regner ut timelønn av min totale arbeidsinnsats, vil jeg komme godt under de fleste kristenledere i Norge.
Grafsing
I mitt tilfelle vil mange bli misledet til å tro at jeg urettsmessig bare grafser i andres gaver, og tar uforholdsmessig mye av disse gavene som blir gitt til Guds rikes arbeid.
En slik misforståelse kan føre til at folk slutter å støtte misjonsforetak. Da er ikke Dagen en fanebærer for misjonen, men er med på å gi feil informasjon til sine lesere.
Denne trenden er også med på fremme den uhelbredelige norske jantelov-mentaliteten som binder dette landet og er med på å bremse folks lyst til å lykkes. Det gir også grobunn for sladder og videreføring av en uriktig fremstilling av en persons inntekt.
2. Har man 40 års ansiennitet i yrket (slik jeg har), bør vel også det påvirke inntekten. Det kommer heller ikke frem i oversikten.
3. Listen er «urettferdig», for her er det bare et visst utvalg av forkynnere som blir plukket ut og satt i gapestokken.
4. Dagen har ikke spurt meg (slik de gjorde med en kvinnelig evangelist) hva som ligger bak den høye inntekten. For her er rubb og rake tatt med.
Jeg er bokforfatter, og har til nå kommet ut med 11 bøker. Jeg har selvsagt rett til royalty av salget. Skal jeg be sosialismens Norge om unnskyldning for at jeg lykkes med å få ut det kristne budskapet i bokform? Bokutgivelsene er med på å styrke økonomien i vår misjon. Det er en av årsakene til at jeg utgir bøker. For tre år siden begynte jeg å ta ut pensjon. Den er også lagt til inntekten. Og den øker inntekten ganske mye.
5. Folk trenger ikke hjelp av Dagen til å finne ut hvor mye en tjener.De kan selv finne ut av det. Dessuten er vår stiftelse underlagt Stiftelsestilsynet. De har oversikt over det vi foretar oss. Det har også vår regnskapsfører og statsautoriserte revisor.
Misunnelse
Dagen har betydd veldig mye for kristen etikk, abortsaken, Israel og verdensmisjon. Og det takker jeg Gud for! Det er ikke få sider jeg opp gjennom årene har revet ut av avisen og arkivert.
Dagen er en solid støtte i åndskampen i Norge, og det fortjener den ros for. Men artikkelen om kristenlederes inntekt var en stygg ripe i lakken. Det kan neppe være mange kristenledere som setter pris på en slik uthenging for all offentlighet. Dette har med avisens profil og integritet å gjøre. Artikkelen er kun egnet til å skape misunnelse og spekulasjoner blant folk flest.
Det er ikke «transparens» (jfr. leder) å presentere inntekt uten å forklare bakgrunnen for denne.
Les også Vebjørn Selbekks lederartikkel: En arbeider er verd sin (lave) lønn