Debatt
DIALOG: Tenk om det fantes andre arenaer enn Pride-parader og regnbuemesser, skriver Stig Frafjord Syvertsen. Her marsjerer folk under en protest mot det internasjonale LHBT-arrangementet EuroPride i Beograd, Serbia, søndag 28. august.
Darko Vojinovic / AP / NTB
Pride, toleranse og dialog
Toleranse innebærer ikke at man oppgir eget ståsted eller overbevisning, selv om man har et inderlig ønske om å forstå og leve seg inn i den andres.
Etter terroren i Oslo i slutten av juni, er det ikke vanskelig å føle sympati med dem som ble rammet. Er det dermed gitt at nå må alle slutte opp om Pride og den underliggende ideologien? Det er lett å bare følge med strømmen og bli med på det som ‘alle andre’ deltar på. Men er det mulig og legitimt å anerkjenne ulike LHBT-perspektiver uten å si ja til alt det som Pride står for?
Jeg vil forsøke å sammenligne en slik anerkjennelse med det som vi kan lære fra dialogarbeidet. Jeg fikk være med på dannelsen av ‘Dialoggruppen for tro og livssyn’ i Rogaland. Der lærte vi mye om samarbeid og forståelse overfor annerledes tenkende og troende mennesker.
Biskop Krister Stendahl er kjent for uttrykket ‘hellig misunnelse’. Med det mente han at man skal være villig til å gjenkjenne elementer i en annen religiøs tradisjon eller tro, elementer som man beundrer og ønsker kan få større plass i ens egen.