Programserien Fylla - skivebom av NRK
Denne programserien skulle ikke ha vært sendt, og jeg håper NRK aldri mer prøver konseptet underholdning mikset med info om et alvorlig tema.
Etter at undertegnede hadde sett omtalen av programserien Fylla i Dagsrevyen 19. august, skrev jeg et åpent brev med noen spørsmål til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen som var med i Dagsrevyinnslaget.
«Fordumsfullt»
Tre uker senere kom det en mail - ikke som svar i avisen Vårt Land slik jeg hadde bedt om, og det kom ikke fra kringkastingssjefen, men ble besvart av prosjektsjef Pia Basberg.
Etter å ha fortalt litt om programmet, avsluttet hun med følgende:
«Jeg opplever at det kan være både fordumsfullt og lite konstruktivt å dømme en programserie før man ser den. Jeg håper derfor at du vil se serien og evt. komme med synspunkter i etterkant av det.»
Lidelse
Jeg har nå gjort «hjemmeleksa» og har lidd meg igjennom alle seks episodene, så mine kommentarer og spørsmål er basert på det jeg har sett og hørt.
Min konklusjon er klar: Denne programserien skulle ikke ha vært sendt, og jeg håper NRK aldri mer prøver konseptet underholdning mikset med info om et alvorlig tema!
Det er umulig å forutsi hva deltakerne i programmet vil oppleve videre, men tenk å ha i din CV for eksempel: «Deltatt i programserien Fylla . Stod full på Karl Johan og viste rumpa mi til hele TV- Norge».
All info om deltakerne i serien er tilgjengelig og kan benyttes av hvem som helst til hva som helst til i 2020. Hvor er personvernet?
Alkoholskader
Men selv om dette er ille nok, er jeg enda mer forundret over at denne programserien kunne utgi seg for å formidle skikkelig kunnskap om alkoholen og dens virkninger.
Som lærer i grunnskolen har jeg i flere tiår undervist elevene om rusmidler, og det er i hvert fall mindre enn halvparten av det som burde vært belyst, som er tatt med her.
Av forståelige grunner kunne vi vel ikke få se de alvorligste konsekvensene av fylla live i programmet, men å unnlate å redegjøre grundig om dem, er utilgivelig.
En oppramsing av litt av det fylla kan medføre, for så å skynde seg å «reklamere» for at man må drikke for å ha det sosialt, holder ikke. Hvis fylla er så lite farlig som man får inntrykk av i serien, kunne jo politi og helsevesen slappe av både i vanlige helger, julebordsesongen og i russetiden.
Men slik er det altså ikke, og det er utrolig at landets største talerstol for ungdom, av frykt for å moralisere, ikke nevner at alt fra vold, voldtekter, ulykker og mange typer sykdom veldig ofte skyldes fylla.
Ta ansvar
Det er de uforutsigbare personlighetsendringene som gjør fylla så alvorlig. Å tilbringe bryllupsnatta på glattcelle er neppe det en brudgom planlegger, ei heller vil en snill og pliktoppfyllende far i edru tilstand skamslå sine nærmeste, men faktum er at slikt kan skje i fylla.
Til kringkastingssjefen vil jeg si: Vær ditt ansvar bevisst og lag en oppfølgingsserie, «Fylla 2», hvor all infoen som manglet i den første serien, blir tatt med.
Idé til første episode: Send klipp fra Skavlan 27. september, hvor han intervjuet Jessica Anderson om hennes ødelagte barndom på grunn av morens fyllefester, og så kan fagfolk belyse problemet barn/fulle voksne, for alle deltakerne i første serien er jo morgendagens foreldre.
Hele livsløpet
Tema videre er det ikke vanskelig å finne, for resultat av fylla kan registreres i hele livsløpet - fra alvorlige fosterskader på grunn av mors drikking i svangerskapet, til det faktum at overdrevent alkoholkonsum i yngre år, femdobler risikoen for å utvikle demens før fylte 65 år.
Jeg håper kringkastingsrådet ved leder May-Helen Molvær Grimstad og helseminister Bent Høie kan være pådrivere til at denne faktaserien lages.
Det haster, for hvert år får mange unge ødelagt framtidsplanene sine i løpet av russetida og bli kjent-ukene ved studiestart.
Årsak? Fylla! Populærvitenskapen kan ikke bortforklare det!