For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner

Du kan betale med vipps

Er du allerede abonnent?

KJØP

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Meninger

ABORT: Ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon foretas det omtrent 73 millioner provoserte aborter hvert år, skriver Knut Alfsvåg.

Provosert abort som globalt problem

Publisert Sist oppdatert

Ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon foretas det omtrent 73 millioner provoserte aborter hvert år. Det svarer til omtrent halvparten av alle levende fødte barn. Statistikken viser altså at omtrent en tredjedel av alle påbegynte svangerskap ender i provosert abort, og da er tidlige aborter ved bruk av såkalt angrepille ikke regnet med.

Dette er et oppsiktsvekkende høyt tall som burde få mye større oppmerksomhet i diskusjonen om svangerskapsavbrudd enn det som faktisk skjer. Det hadde det også fått om dette hadde skjedd med et annet pattedyr enn mennesket. Da hadde det blitt betraktet som en økologisk katastrofe, og alle miljøvernere hadde krevd umiddelbare strakstiltak. Hvorfor skjer det da ingen ting når ofrene er kvinner og deres fostre?

Retten til svangerskapsavbrudd ble i utgangspunktet kjempet fram ut fra et ønske om å beskytte kvinner mot et altfor høyt antall svangerskap og for å være en utvei i en vanskelig og sosialt stigmatiserende situasjon. Det er en argumentasjon det er mulig å forstå og respektere, og den peker på problemer som er reelle også i dag.

Powered by Labrador CMS