Rådgivning og livredning
Alle som arbeider for at aborttallene skal bli lavest mulig, fortjener å bli heiet på. Amathea rådgivningstjeneste for gravide er blant dem som faktisk bidrar til å redusere tallene. Dermed driver de livreddende arbeid, skriver Dagen på lederplass.
Abortloven er et mørkt kapittel i vårt lovverk. Med hjemmel i denne loven blir 15.000 barn nektet livet i Norge hvert år.
Men selv om vi ønsker loven fjernet, er lovens paragraf 1 verd å løfte frem.
Her står det blant annet at det er samfunnets oppgave å sørge for at alle får etisk veiledning, seksualopplysning, kunnskaper om samlivsspørsmål og tilbud om familieplanlegging - «for dermed å skape en ansvarsbevisst holdning til disse spørsmål slik at antall svangerskapsbrudd blir lavest mulig».
Så kan vi spørre om de skiftende regjeringer siden loven ble vedtatt i 1975 har tatt tilstrekkelig på alvor at det skal drives veiledning og at antall aborter skal være lavest mulig.
Det er vår påstand at retten til selvbestemt abort har vært et så sterkt krav, og et så følelsesladd tema, at målet om færrest mulig aborter har druknet.
Ja, selv det å gi uttrykk for dette målet, blir av enkelte oppfattet som en provokasjon. Å si at aborttallene bør ned, betyr implisitt at man sier at abort er problematisk - hvilket de mest nidkjære aborttilhengerne vil ha seg frabedt å høre noe om.
Retten til selvbestemt abort blir i første rekke tolket som et gode. Denne holdningen har trolig påvirket myndighetenes iver, eller mangel på sådan, til å arbeide for å redusere aborttallene.
Når det gjelder veiledningsaspektet har dette til en viss grad blitt ivaretatt av landets helsesøstre, men de sliter stadig med at de er altfor få og har for små ressurser.
Amathea er i dag den eneste virksomheten i Norge som har som primæroppgave å veilede kvinner som er blitt uønsket gravide. Organisasjonen som før het Alternativ til Abort i Norge, driver undervisning og forebygging, ikke minst blant tusenvis av elever i ungdomsskolen. De tar også imot personer til samtale.
Dagen kunne før helgen bringe nyheten om at flere enn før søker veiledning hos Amathea. De fleste er kvinner som i en sårbar fase trenger hjelp til å sortere tankene og få orientering om muligheter som finnes. Men det er også en trend at flere par kommer sammen til samtale og at flere menn tar kontakt.
Dette er interessant i lys av debatten om legers reservasjonsrett og motstandernes intense frykt for at abortsøkende skal møte leger med et alternativt syn på saken.
Tallene fra Amathea viser at mange ufrivillige gravide faktisk ønsker å få råd. Da er det ikke utenkelig at enkelte abortsøkende kvinner faktisk vil verdsette å møte en lege som kan sette saken i perspektiv.
Prinsipielt skulle vi ønske at Amathea hadde en klarere profil mot abort. Samtidig tror vi at de driver livreddende arbeid når de i samtalene med gravide peker på løsninger i en situasjon som mange sikkert opplever fastlåst.
De fortjener også ros for å tenke nytt og utvide arbeidet. Ikke minst er det spennende at de samarbeider med Sametinget for å drive forebygging på bakgrunn av de høye aborttallene i Troms og Finnmark.
DAGEN