Debatt
Regjeringen glemte frivilligheten
Frivillig sektor er helt uteglemt i regjeringens perspektivmelding. Det er en alvorlig forglemmelse som har skapt forundring og skuffelse i en sektor som i stor grad bidrar til god samfunnsutvikling.
Perspektivmeldingen 2024 peker mot en framtid der sentrale verdier for det norske samfunnet er under press, som demokrati, naturmangfold og felles velferdsløsninger. Den beskriver hvordan demokratisk forvitring på verdensbasis har konsekvenser for norsk økonomi og velferd. Likevel presterer den 177 sider lange meldingen å helt utelate frivillig sektor som den viktigste vaksinen samfunnet har mot verdikollaps og svakt demokrati.
Frivillige organisasjoner skaper årlig verdier tilsvarende fem prosent av Norges bruttonasjonalprodukt. Det skjer gjennom arenaer for fellesskap og læring, demokratibygging og inkludering. Disse arenaene styrker folkehelsen og den sosiale kapitalen. Slik bygges tillit, samarbeid, og individuell og kollektiv velferd.
Demokratiet må bygges nedenfra, vedlikeholdes og overføres fra generasjon til generasjon. Å delta i en frivillig organisasjon er å delta i en «skole i demokrati»: Man lærer hvordan en organisasjon fungerer og møter mennesker med forskjellig bakgrunn.
Når man i studiegruppa, koret, speidergruppa eller ledergruppa tar del i beslutninger i smått og stort, lærer man å argumentere for sine synpunkter og respektere andre, hvordan man kommer fram til en beslutning i felleskap og hvordan man kan påvirke samfunnet for å oppnå det man kjemper for.
Dette er grunnleggende kunnskap og innsikt som har stor betydning langt utover prosessene i den enkelte organisasjon.
Skal samfunnet ruste seg for å møte utfordringene som Perspektivmeldingen tegner opp, trenger vi å heve kompetansen på demokratiske verdier, særlig blant unge. Det er behov for verdibasert kompetanse på vei inn i perioden der vi som samfunn skal løse klimakrisen, håndtere eldrebølgen og møte ny teknologi med etisk refleksjon.
Organisasjoner og kirker som er tilknyttet Kristelig studieforbund gjennomførte over 6.000 kurs med nær 55.000 deltakere i 2023:
– Lederkurs for ungdom.
– Norskopplæring og kurs om hvordan det norske samfunnet fungerer.
– Opplæring for ungdom som faller utenfor skole og arbeid.
– Studiegrupper som gir trening i å uttrykke sin mening, debattere og lede diskusjoner.
Vi sørger for at kursarrangøren har en god plan for opplæringen sin, og bidrar til at tilskuddet fra studieforbundet er med på å realisere opplæringen og redusere deltakernes kursavgift.
På denne måten er vi med på å oppfylle voksenopplæringslovens intensjoner, som å senke terskelen for læring og deltakelse i frivillige organisasjoner, vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling.
Den betydningen som frivillig virksomhet og opplæring i frivillig sektor har i et samfunnsperspektiv må ikke undervurderes. Vi vil derfor utfordre regjeringen og politikere på Stortinget til å drøfte hvordan myndighetene kan spille på lag med frivilligheten. For er det en ting vi er overbevist om, er det at endringene vi står overfor må møtes med ny og verdibevisst kompetanse.