Meninger

FRISKOLER: Arbeiderpartiet har i lang tid vært negative til de som velger et alternativ til den offentlige skole, skriver Jorunn Hallaråker Heggelund.

Regjeringens vetorett truer elevers rettigheter

Publisert Sist oppdatert

Friskoler har de siste årene opplevd stor motstand. På mange måter ikke særlig overraskende. Arbeiderpartiet har i lang tid vært negative til de som velger et alternativ til den offentlige skole.

For inneværende stortingsperiode har de programfestet å gi lokale folkevalgte vetorett ved søknader om etablering eller utvidelse av friskoler. Nå kan de endelig huke av programpunktet. Det er alvorlig og går direkte utover elevers rettigheter.

Lovendringen som kom på plass i fjor høst gir i utgangspunktet ingen vetorett til kommuner og fylker. Det er vi glad for at Senterpartiet sikret.

Men ett år etter ser vi at realiteten dessverre er det motsatte. KFF har gått gjennom alle søknader etter lovendringen og fram til mai i år, og den viser at Udir i alle tilfeller følger lokalpolitikeres innstilling. Det gjør at et lite flertall i et kommunestyre eller fylkesting, som også er skoleeiere, kan blokkere foreldre og elevers menneskerettigheter.

Foreldreretten er en grunnleggende menneskerettighet, som tydelig forankrer at det er foreldrene, og ikke staten, som har rett til å bestemme hvilken skole barna deres skal gå på. Foreldre vet selv hva som er til det beste for sine barn. Ikke politikere.

Foreldre vet selv hva som er til det beste for sine barn. Ikke politikere.

De vanligste begrunnelsene som kommuner eller fylker kommer med er økonomi. Men i det store og hele brukes det mindre penger på elever i en friskole enn i den offentlige skolen. Ifølge Avkommersialiseringsutvalget går om lag fire prosent av alt vi bruker på skole, til elever i en friskole. Samtidig som litt i overkant av fem prosent av alle elever går på en friskole. Det tyder på at samfunnet i det store og hele tjener på friskoler.

Senterpartiet har i etterkant av vår avsløring understreket på nytt at loven ikke gir en vetorett. Vel, den eneste måten å sikre at intensjonen virkeliggjøres er å endre loven. Det har Senterpartiet all mulighet til å gjøre. Heldigvis har partiene i sentrum og på høyresiden stemt mot forslaget, og kan da endre loven om det blir et regjeringsskifte til neste år.

Et velfungerende demokrati måles ut fra hvordan flertallet behandler mindretallet. Vi kan ikke ha et samfunn der bostedsadresse skal avgjøre om du får beholde eller blir fratatt menneskerettighetene dine av de lokale folkevalgte.

Powered by Labrador CMS