For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

5 uker - 5 kroner Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

KJØP

Debatt

RELIGIONSFRIHET: Det er verdt å minne om at Islamsk Råd Norge var det første representative muslimske organet som anerkjente retten for enhver til å skifte religion, skriver Hans Morten Haugen, professor i internasjonal diakoni ved VID vitenskapelige høgskole.

Religiøs forfølgelse; hva gjør FN?

Publisert Sist oppdatert

Åpne Dører rapporterer nylig om at 300 millioner kristne lever under forfølgelse. Også tilhengere av andre religioner, som rohingyaer i Myanmar, forfølges utelukkende for hvem de er. Hovedansvaret for å hindre dette er hos nasjonale myndigheter, men noen av disse nører snarere opp under fordommer og hat. Altfor få myndigheter søker å endre holdninger hos befolkningen, i tillegg til å revidere lover og fremme håndhevelsen av disse.

Hva gjør FN og det mest representative organet for land med muslimsk befolkning, Organisation of Islamic Cooperation (OIC), med denne situasjonen? I en nylig utgitt artikkel, «A decade of revitalizing UN work for freedom concerning religion or belief 2010-2020», ser jeg på disse to organene; mest på FN.

OIC initierte en prosess som fram til 2010 resulterte i årlige resolusjoner om ærekrenkelse av religioner. Fra 2011 skiftet OIC fokus i FN og lanserte en helt ny prosess, nemlig beskyttelse av dem som tilhører religionene. Fortsatt utgir OIC (nesten) årlig rapporter om islamofobi, men arbeidet i FN er altså helt endret.

Powered by Labrador CMS