Debatt

GIVERTJENESTE: Regjeringens senking av taket for skattefradrag rammer budsjettet til Gudlaug og Aung Win, skriver innsenderne. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holdt 11. mai pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett for 2023.

Ren gjetning fra Vedum

Giverhjertet brenner da ikke for skattefradrag! Hvilket grunnlag har regjeringen for å hevde at kun de rikeste gir store gaver?

Publisert Sist oppdatert

Fra og med inntektsåret 2022 ble taket for skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner senket fra 50.000 til 25.000 kroner. Regjeringen fremsetter som årsak at «kun de rikeste har råd til å gi så mye i gaver». Finansdepartementet, med Trygve S. Vedum i spissen, skriver også at gavefradraget svekker skattegrunnlaget og kommer i størst grad de med høye inntekter til gode.

I lokallag, menigheter og frivillige organisasjoner kjenner man seg nemlig ikke igjen i denne påstanden. De erfarer at trofaste givere gir uavhengig av inntekt. Senkning av taket for skattefradrag rammer de som brenner for saken. Det rammer lagermedarbeider og førstegenerasjons innvandrer Aung Win (43) fra Myanmar. Det rammer 83 år gamle Gudlaug fra Ytre Enebakk.

Aung Win med lagermedarbeiderlønn kommer fra en sterk givertradisjon. Han er aktiv i den lokale menigheten og gir opp mot 50.000 kroner i året i gave til menighetens arbeid for humanitær hjelp til sitt krigsherjede hjemland.

Gudlaug brenner for menighetens arbeid for utdanning av urfolk i Etiopia. Hun brenner for sanitetsforeningens bistand i krisene. Gudlaug var tidligere sykepleier og aktiv sanitetskvinne, men har blitt for gammel til reise ut selv. Nå hjelper hun ved å gi gaver til dem som tar hjelpen helt fram.

Man brenner ikke mindre for hjertesakene om skattefradraget blir lavere.

Regjeringens senking av taket for skattefradrag rammer budsjettet til Gudlaug og Aung Win. Gudlaug har faste trekk fra pensjonskontoen sin – det har hun hatt i mange år. Givertjenesten setter hun høyt. Hun tenker kanskje ikke så mye over at hun får skattefradrag, men har like fullt en begrenset, men forutsigbar økonomi fra år til år. Plutselig må de faste flyturene opp til barnebarn i Bodø byttes ut med nattog uten kupé.

Aung Win har givertjenesten sterkt prioritert i et bærekraftig årsbudsjett. Han risikerer å måtte ta ekstra helgevakter på lageret, og det går ut over det aktive sosiale livet i menigheten, et fellesskap som betyr mye for ham.

Dette har mye å bety for begges økonomi, og det er disse giverne som blir rammet av regjeringens omlegging. Man brenner ikke mindre for hjertesakene om skattefradraget blir lavere.

I det hele tatt lurer vi på om Vedum og co. har tenkt over dette? Eller er det lettvint gjetning? I så fall vil vi gjerne se tallene han legger til grunn. Man kunne mistenke dem for å lettbeint slutte at mennesker som gir store gaver til frivillige organisasjoner gjør det kynisk for skattefradragets skyld. Det stemmer i hvert fall ikke overens med frivillige organisasjoners erfaringer med hvem som er den trofaste giver.

Gudlaug og Aung Win slutter ikke å gi om taket for skattefradrag senkes. Det er bare synd at Vedum og co. sine fordommer om hvem som gir, hva går ut over livet de lever der de er.

Powered by Labrador CMS