Retrett med seier
KrF kunne neppe gått med på å droppe reservasjonsmuligheten hvis ikke den nye løsningen ivaretar reservasjonslegenes samvittighet. Det ville vært et ganske formidabelt nederlag for partiet, skriver Tarjei Gilje.
Nå blir testen hvor gode løsninger det faktisk er mulig å få til. Mest sannsynlig må reservasjonslegene akseptere at de ikke får reservere seg mot assistert befruktning og kobberspiral.
Men de slipper å signere henvisningen til abort. Dette ser ut til å bli utfallet når den nye løsningen er klar til å bli iverksatt.
Mindretall
Blant landets rundt 5.000 fastleger finnes det minst 100 som i dag reserverer seg mot å henvise til abort. Tallene er uklare, og blant reservasjonslegene finnes det også flere som henviser til abort, men som ikke vil sette inn alle typer spiraler som prevensjonsmiddel. En del reserverer seg dessuten mot assistert befruktning for likekjønnede par.
Sterk overbevisning
Reservasjonslegene utgjør et lite mindretall av fastlegene totalt sett. De utgjør etter alt å dømme også et klart mindretall blant fastlegene som er med i Norges Kristelige Legeforening.
Kanskje er kun en tredjedel eller en fjerdedel av NKLFs fastleger er reservasjonsleger. Tallene er også her uklare. Men selv om de er relativt få, utgjør de en minoritet med en sterk etisk overbevisning.
For Kristelig Folkeparti ville det vært noe i nærheten av utenkelig å ikke ta hensyn til denne gruppen.
Dette har påført partiet betydelige politiske belastninger. På den annen side har abortsaken, som ligger til grunn for reservasjonsproblematikken, vært en av de aller viktigste for Kristelig Folkeparti og deres velgere i lang tid.
Godkjent av Stoltenberg II
De færreste hadde antakelig forutsett at resevasjonssaken ville bli så omstridt som den har blitt.
Den ordningen som helseminister Bent Høie (H) har lagt opp til, og som fortsatt er på høring, har viktige likhetstrekk med det som har vært etablert praksis i flere tiår. Midt i Stoltenberg II-regjeringens andre periode ble det også fra regjeringens side anerkjent en ordning med reservasjonsmulighet når det gjelder henvisning til abort, så lenge kvinnenes rettigheter ble ivaretatt av andre fastleger.
Etter at det gikk politikk i saken ble forholdene raskt snudd, slik at reservasjonssaken nå er den mest betente så langt i inneværende stortingsperiode.
Massiv misnøye
Ethvert parti kan leve med at deler av befolkningen ikke liker dem, så lenge tilstrekkelig mange andre stemmer på dem.
I denne saken har imidlertid misnøyen blitt så massiv, at saken har fremstått som et tap-tap-scenario for KrF. Hvis planene hadde blitt gjennomført som planlagt, hadde det fremstått som at et parti med oppslutning på omkring frem prosent klarer å få gjennomslag for en løsning omtrent ingen andre egentlig ønsker.
Det er en kostbar seier. På den annen side ville nederlaget blitt formidabelt om KrF skulle gjøre full retrett i det som har blitt deres mest omtalte sak etter regjeringsskiftet.
Roe gemyttene
Gårsdagens pressekonferanser med helseministeren og senere med Dagrun Eriksen og Olaug Bollestad bar preg av at man har innsett de politiske realitetene, og prøver å finne en løsning som ivaretar reservasjonslegenes interesser samtidig som en klarer å roe gemyttene.
Medienes vinklinger og de første kommentarene gav inntrykk av at dette blir betraktet som en seier for dem som har motarbeidet avtalen mellom KrF og regjeringspartiene.
Det er antakelig bare delvis riktig. Susanne Kaluza og andre aktivister kan nok glede seg over at ingen abortsøkende kvinner trenger å lure på om fastlegene vil henvise dem til abort dersom kravene er oppfylt. På den annen side kan antakelig Eilif Haaland og de andre reservasjonslegene glede seg over at de slipper å signere henvisningen.
Noenlunde fornøyd
Gårsdagens KrF-pressekonferanse bar et visst preg av skjønnmaling. Det er klart at den massive motstanden mot reservasjonsmuligheten har bidratt til den løsningen som nå er på vei.
Om målet var å avlyse hele saken, ville det vært mer naturlig å vente til man hadde fått tid til å lese ordentlig gjennom alle høringssvarene - høringsfristen er førstkommende onsdag.
Så kunne man sagt at det ut fra forutsetningene ikke er mulig å gjennomføre de planene man hadde lagt. Når helseministeren sier det han sier, fremstår det klart at kloke politiske hoder har prøvd å pønske ut en løsning som ivaretar både reservasjonslegenes og de abortsøkende kvinnenes lovfestede rettigheter.
Dermed kan vi få et scenario hvor både reservasjonslegene og motstanderne er noenlunde fornøyd samtidig.
Dagen