Retten til reservasjon

Selv­føl­ge­lig bør leger ha an­led­ning til å re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se til abort. Og na­tur­lig­vis må Høyre holde seg til inn­gåt­te av­ta­ler.

Publisert Sist oppdatert

Høy­res nye par­la­men­ta­ris­ke leder Trond Helle­land lovet i tron­tale­de­bat­ten på tirs­dag at Høyre vil stå ved over­ens­koms­ten som er gjort med KrF og Frp om le­gers re­ser­va­sjons­rett ved abort­hen­vis­ning.

Det var en vik­tig av­kla­ring å få fra Stor­tin­gets ta­ler­stol. Spe­si­elt fordi SV og Ar­bei­der­par­ti­et de siste da­ge­ne har ar­bei­det på høy­trykk for å split­te sær­lig Høy­res i denne saken.

De to par­ti­ene har spe­ku­lert i at det skul­le være mulig å få noen av Høy­res stor­tings­re­pre­sen­tan­ter til å stem­me imot den av­ta­len det egne par­ti­et har inn­gått. Der­for har man også frem­met et så­kalt re­pre­sen­tant­for­slag slik at saken skul­le komme opp til for­mell vo­te­ring i Stor­tin­get.

Håpet deres var å få syn­lig­gjort den mot­stan­den som åpen­bart fin­nes i denne saken hos en­kel­te Høy­re-folk.

For vi be­hø­ver ikke å gå len­ger enn til Høy­res eget re­gje­rings­ap­pa­rat for å finne mot­stan­de­re av re­ser­va­sjons­ret­ten.

- Den sva­kes­te part er kvin­nen som søker hjelp. Og da hører det ikke noe sted hjem­me å re­ser­ve­re seg, sa parti­ve­te­ra­nen Astrid Nøkle­by Hei­berg til ABC Ny­he­ter før hun ble ut­nevnt til stats­sek­re­tær tid­li­ge­re denne må­ne­den.

Nøkle­by Hei­berg gjør den klas­sis­ke fei­len som dess­ver­re sær­pre­ger norsk abort­de­batt. Det gjel­der den mang­len­de evnen eller vil­jen til å iden­ti­fi­se­re hvem som er den alle sva­kes­te par­ten i en abort­si­tua­sjon. Ja, kvin­nen kan være sår­bar og i en vans­ke­lig si­tua­sjon når spørs­må­let om abort kom­mer opp.

Men det fin­nes en enda sva­ke­re part. En helt for­svars­løs part. Og det er det ufød­te bar­net med et hjer­te som slår.

Hel­dig­vis fin­nes det en­kel­te leger i dette lan­det som av helt for­ståe­li­ge og etisk meget vel­be­grun­ne­de sam­vit­tig­hets­år­sa­ker ikke på noen måte kan med­vir­ke til å stop­pe et slikt lite, ban­ken­de hjer­te.

De må få slip­pe å hen­vi­se pa­si­en­ter til abort. Al­ter­na­ti­vet vil være et «be­rufs­ver­bot» for disse le­ge­ne.

Det er der­for gle­de­lig å se at den vik­tigs­te Høy­re-re­pre­sen­tan­ten av dem alle, stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg, har for­stå­el­se for disse le­ge­nes hold­nin­ger.

I en av presse­kon­fe­ran­se­ne i for­bin­del­se med re­gje­rings­for­hand­lin­ge­ne på Sund­vol­den ad­var­te Sol­berg mot å gjøre abort­spørs­må­let eller le­gers re­ser­va­sjons­rett til et kvinne­spørs­mål.

- Det drei­er seg om liv og død, det drei­er seg om store etis­ke spørs­mål og det drei­er seg om mo­rals­ke spørs­mål for le­ge­ne, sa hun.

Gode og ba­lan­ser­te ord fra den på­trop­pen­de stats­mi­nis­te­ren. Og et ek­sem­pel til etter­føl­gel­se for flere. Ikke minst for Ar­bei­der­par­ti­et.

Der i går­den har parti­sek­re­tær Ray­mond Jo­han­sen nylig tatt selv­kri­tikk for å ha skjø­vet krist­ne vel­ge­re fra seg med sin re­to­rikk blant annet i abort­sa­ken.

- Vi må for­mu­le­re oss med mer var­som­het når vi snak­ker om vans­ke­li­ge spørs­mål, sier Ray­mond Jo­han­sen til Vårt Land.

Ana­ly­sen fra Jo­han­sen er helt rik­tig. Og sig­na­le­ne er in­ter­es­san­te.

Men spørs­må­let er hvor mye or­de­ne er verdt når de møter den po­li­tis­ke vir­ke­lig­he­ten. De ser i hvert fall ikke ut til å ha gjort nevne­ver­dig inn­trykk på den parti­or­ga­ni­sa­sjo­nen Jo­han­sen leder.

For sam­ti­dig som han for­ma­ner til for­sik­tig­het i abort­ut­ta­lel­se­ne kjem­per hans egne folk i Stor­tin­get en hard kamp for å tvin­ge leger til å med­vir­ke til abort. Mot sin egen sam­vit­tig­het.

Det vit­ner ikke ak­ku­rat om var­som­het i om­gan­gen med vans­ke­li­ge spørs­mål.

Powered by Labrador CMS