Debatt
Rettsvernet til det ufødte liv er sterkt truet
Nei til fri abort til uke 18.
Regjeringen la 23.08.2024 fram sitt forslag for en radikal og ubalansert endring av abortloven, hvor de blant annet ønsker å utvide grensen for selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18. Fosterantallsreduksjon regnes nå i den nye loven som abort og kvinnen skal selv, alene uten nemnd, avgjøre om antall foster skal reduseres helt fram til uke 18.
KrF Kvinner ser på dette som et stort tap for rettsvernet til det ufødte liv. Dersom regjeringens forslag får flertall på Stortinget, vil det i teorien si at det ufødte liv ikke har et rettsvern før uke 19. Dette er særlig graverende tatt i betraktning at vi kan redde liv som er født noen få uker senere, i uke 22–23.
Sikre et sterkt juridisk rettsvern for det ufødte liv
KrF Kvinner erkjenner at abort er en verdikonflikt som det er ulike syn på i vårt samfunn. Men for KrF Kvinner er det helt åpenbart at fosteret fortsatt skal ha et rettsvern. I denne debatten må vi ivareta hensynet til den gravide kvinnen, men samtidig sikre et sterkere rettsvern for det ufødte barnet i mors liv. Det er mulig å gjøre begge deler. Vi mener at det ufødte liv har krav på respekt og en form for rettsvern helt fra livets begynnelse, ved befruktningen.
Det ufødte liv gis allerede en anerkjennelse i andre deler av lovverket. Fosteret har et lovmessig vern og rettigheter i henhold til Grunnlovens §7 (tronarving) og Arvelovens §71 – lover som gir et ufødt liv rett til å arve tronen og sin far uavhengig av om hun/han er født før far dør. Bioteknologiloven tillater ikke forskning på befruktet egg etter dag 14 av etiske grunner. Disse lovene bygger på respekt for det ufødte liv og gir det et rettsvern. Det står i kontrast til den nye abortloven. Det nye forslaget er svært ubalansert og radikalt.
Det er forskjell på 12 og 18 uker
Hvert år blir det utført 12.000 svangerskapsavbrudd i Norge. Det har i de 10 siste årene vært en jevn nedgang i aborttallene, men i de siste årene har vi sett en liten økning. De fleste aborter blir utført tidlig i svangerskapet og ut fra statistikk viser det at 84 prosent tar abort før uke ni, mens hele 95 prosent før uke 12. Hvordan antallet aborter etter uke 12 vil utvikle seg med ny lov, vet ingen, men lovens og nemndenes normdannende og beskyttende effekt forsvinner.
Det er altså fem prosent i dag som tar abort etter avgjørelse i nemnder. Det vi er vitne til nå er at den nye loven setter grensen for abort etter en liten andel av totalen av aborter som blir utført i løpet av et år. Vi kan se på dette som at unntakene definerer hovedregelen, og ikke snu det på hodet. Å vekte disse fem prosent mot de 95 prosent er ubalansert og heller ikke forholdsmessig.
Etter vår mening gir dette en glidende utvikling i feil retning av grensen for fri abort. Dagens medisinske utvikling gjør at vi kan redde for tidlig fødte barn tidligere enn før. I Norge har helsepersonell reddet for tidlig fødte barn så tidlig som i uke 22–23, og i andre land har fødselsleger gjort det helt ned i uke 21.
Regjeringens forslag er radikalt sammenlignet med dagens abortlov med 12 ukers abortgrense, da et ufødt liv på 18 uker er svært nært levedyktighet utenfor livmoren. Å utvide grensen for fri abort er derfor helt feil vei å gå. Det er svært ubalansert. Det kan føre til at flere tar abort senere i svangerskapet enn det blir gjort i dag.
Fosterantallsreduksjon regnes også nå som abort. Tilfeller av fosterantallsreduksjoner i Norge har vært mellom 10–20 i året. I fjor var det 13. Samtlige som ønsket dette fikk innvilget fosterantallsreduksjon i nemnd. Loven fra 2019 sikret at et inngrep ble gjort i samråd med en nemnd.
Det er også viktig at kvinner ikke blir utsatt for abortpress.
Ut ifra NOU om utredning av en ny abortlov, kommer det fram at over halve utvalget har stor skepsis til fosterreduksjon av etiske grunner og at det foreligger lite forskning av konsekvenser rundt et inngrep ved fosterreduksjon. KrF Kvinner er imot denne endringen og sier også nei til forslag fra regjeringen om fosterreduksjon uten behandling i nemnd før uke 18.
Lovforslaget om 18 uker har ikke forankring i majoriteten av det norske folk. Disse lovforslagene synes uforholdsmessige, radikale og ubalanserte på alle måter. KrF Kvinner er derfor sterkt imot en utvidelse av grensen for fri abort.
Formålsparagraf
KrF mener at vi som samfunn har et ansvar for å verne det ufødte liv. Vi vil derfor gi støtte til noen av punktene i den nye loven som lovfester noe av det som vi har arbeidet for. Det er innført en ny formålsparagraf med todelt formål. Loven skal sikre ivaretakelse av hensyn både til den gravides rettigheter og til samfunnets behov for å verne det ufødte liv. Dette har vi arbeidet for og er enige i hensikten, men som omtalt over angående utvidelse av fri abortgrense, mener vi at rettsvernet til det ufødte liv totalt blir svekket med den nye loven.
Veiledning og informasjon
Den nye loven gir nå kvinner lovfestet rett til veiledning og informasjon, enten de velger å avslutte eller fullføre svangerskapet. KrF Kvinner har jobbet for dette lenge og vi mener dette er et viktig grep for å redusere antall aborter og for at beslutningen skal være så opplyst og bevisst som mulig. Derfor er det viktig å styrke rådgivning og etablere gode sosiale og økonomiske støtteordninger for gravide. Vi må også sørge for at kvinner i vanskelige livssituasjoner ikke ser abort som den eneste løsningen.
Det er også viktig at kvinner ikke blir utsatt for abortpress. I en undersøkelse i fjor, foretatt av Norstat kom det fram at nesten hver fjerde kvinne er uplanlagt gravid. Av disse synes 36 prosent at det var vanskelig å ta valget om å avslutte eller fullføre svangerskapet.
40 prosent av de som avbrøt svangerskapet, svarte at de ikke fikk den oppfølgingen de trengte før aborten. Hovedårsaken til svangerskapsavbrudd var for 56 prosent at de ikke hadde en trygg og forutsigbar økonomi og 29 prosent hadde ikke støtte fra partner og/eller støttepersoner.
Derfor er det viktig at samfunnet sørger for at alle gravide får god oppfølging og blir tatt vare på, også helsevesenet må være støttende og lyttende. Kvinner som velger abort, får lovfestet rett til oppfølgingssamtaler i etterkant. Tilbud om samtaler har vært bygd ned, det er viktig at organisasjoner og andre som kan tilby hjelp, får anledning å drifte og gi et slikt tilbud.
Ikke-diskriminering på funksjonsevne
Et annet punkt i den nye loven er punktet som er basert på hensynet til forbud mot diskriminering av personer med nedsatt funksjonsevne. Den medisinske tilstander hos fosteret skal ikke gi en direkte adgang til å innvilge abort. Det skal ikke være tilstanden i seg selv, men den betydning fosterets tilstand får for svangerskapet, fødselen, barnets oppvekst og omsorg for barnet som kan gi grunnlag for abort etter 18. svangerskapsuke.
Diskriminering på kjønn
Dersom lovforslaget om 18 uker, blir innført, er det dessverre fullt mulig at man med det åpner opp for kjønnssortering. Nært opptil uke 18 er det godt mulig å oppdage kjønn ved ultralyd. Det er fortsatt slik i dag, at det er miljøer som nedgraderer jenter. Det kommer også fram i høringssvaret til Akershus universitetssykehus at de frykter at flere kan velge å ta abort på grunn av barnets kjønn.
KrF arbeider for et sorteringsfritt samfunn der alle har rett til liv. KrF Kvinner arbeider for kvinners likeverd og likestilling. Vi mener at dette kan ikke norske politikere være bekjent av og åpne for diskriminering på kjønn.
Reservasjonsretten
Vi er glade for at retten helsepersonell har til å reservere seg mot abort av samvittighetsgrunner videreføres og lovfestes.
Samfunnets ansvar
KrF kvinner mener det er totalt feil utvikling å åpne for fri abort til uke 18. Storsamfunnet har også et ansvar for de stemmeløse. Vi håper Stortinget tar dette innover seg.
Senterpartiets dissens i saken er en god løsning for Stortinget og flere representanter bør følge denne dissensen på 18 uker og ad fosterantallsreduksjon.
En ny abortlov bør kunne stå seg over tid, og bør derfor ikke fattes med et knappest mulig flertall, slik det ligger an til nå. Det er ikke et folkekrav i Norge om å få en allmenn abortgrense på 18 uker.
Dagens lov om svangerskapsavbrudd anser det ufødte liv som et menneske med verdi og rettigheter etter uke 12. Å flytte grensen for selvbestemmelse til uke 18 innebærer en kraftig svekkelse av det ufødte livs juridiske status og rett til liv.
Vi i KrF Kvinner sier nei til fri abort til nesten halvveis i svangerskapet.