Riktig med Moskva-boikott
Erna og Børge skuffet Putin. Med overlegg. Og med rette, skriver Dagen på lederplass.
Den store Moskva-paraden i helgen til minne om seieren i Andre verdenskrig gikk uten norsk deltagelse på toppnivå. Verken statsminister Erna Solberg eller utenriksminister Børge Brende fant det riktig å medvirke i denne typen arrangement slik situasjonen nå er mellom Russland og NATO-landene.
I Russland er det 9. mai som feires som den store seiersdagen i det man der borte benevner som Den store fedrelandskrigen eller Den store patriotiske krigen. Ved den gigantiske paraden som holdes på Den røde plass i sentrum av Moskva, har det vært vanlig at statsledere og dignitærer fra hele verden er til stede.
Men i år måtte Putin feire 70-årsjubileet uten de mest fremtredende representantene for de landene som var Sovjetunionens allierte under Andre verdenskrig. De fleste innbudte vestlige gjester på toppnivå, hadde nemlig sagt nei til å komme.
Kritikere av boikottlinjen mener det var unødvendig å ydmyke Putin på denne måten. De peker på at russerne spilte en avgjørende rolle i å nedkjempe nazismen militært under Andre verdenskrig. Her i Norge blir det også nevnt at sovjetrussiske styrker jo faktisk var med å befri norsk territorium fra tyskerne i krigens sluttfase.
Vi, for vår del, støtter imidlertid linjen som regjeringen nå har lagt seg på i omgangen med Russland. Det er bare ett år siden Vladimir Putins regime militært tilranet seg landområder fra ett av sine naboland. Da kan vi ikke bare gå videre som om ingenting har skjedd.
Okkupasjonen og annekteringen av den strategisk viktige Krim-halvøya i fjor var et svært alvorlig brudd på internasjonal lov. Det var første gang siden 1945 at Europa-kartet ble endret på denne måten.
I tillegg fortsetter Putin ufortrødent med sin langsiktige strategi for å destabilisere nabolandet Ukraina. Russiske styrker kjemper sammen med de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina. Målet er å holde Ukraina permanent ustabil og på den måten i praksis gjøre det umulig for landet å bli NATO-medlem.
Russlands krigføring i Øst-Ukraina påvirker også det internasjonale samfunnet direkte. I fjor sommer ble et passasjerfly på vei fra Nederland til Malaysia skutt ned over dette området av pro-russiske opprørere. 298 personer døde i tragedien som Putin må ta en stor del av ansvaret for.
Russlands feiring av 9. mai har et sterkt militært preg. I så måte har markeringene på Den røde plass ikke endret seg mye siden kommunismens fall. Det er den samme hæren som marsjerte i Moskva sentrum på lørdag, som nå er i krig mot et vestvennlig regime i Ukraina. Og det er den samme hæren våre NATO-allierte på Baltikum og Øst-Europa nå på nytt frykter. Der har jo russerne som kjent vært før.
Selvfølgelig kunne vi ikke sende vår stats- eller utenriksminister til Moskva.
Mer debatt: Her er de siste 100 publiserte meningsinnleggene i Dagen