Debatt

ROCKESOKK: 21. mars kan du markere Verdens Downs syndrom-dag ved å ta på ulike sokker.

Rockesokk på Stortinget? En ren fasade

Publisert Sist oppdatert

21. mars markerer verdensdagen for Downs syndrom, en dag viet til å øke bevisstheten rundt mangfoldet og inkluderingen til en ekstraordinær del av samfunnet vårt. Det betyr rockesokk, også på stortinget.

I Danmark nå fødes det knapt barn med Downs syndrom etter at loven der ble endret i 2004. Jeg er redd det samme vil skje i Norge, og dessverre er vi allerede på vei dit. I 2021 ble det født 88 levende barn med kromosomvariasjon, i 2022 var tallet sunket til 64. Nedgangen skyldes flere aborter av fostre med ulike kromosomvariasjoner.

Det er ikke satt i gang et eneste ekstra tiltak for å motvirke denne nedgangen.

RAKEL OLINE MOI: Leder i Rogaland KrFU.

Støre og hans regjering snakker mye om et inkluderende og mangfoldig samfunn, men handlingene deres forteller en annen historie. Et eksempel er nedleggelsen av kontaktfamilieordningen, som ville vært en uvurderlig støtte for familier som venter et barn med kromosomvariasjon.

«Vi fikk komme på besøk, og bare det ufarliggjorde hele situasjonen», sa Mona Lisa Bakkelund da de ventet et barn med Downs syndrom. Det å trekke støtten på 20 millioner kroner til dette prosjektet viser en mangel på forpliktelse til reell inkludering og prioritering.

Til høringsfristen i morgen 22. mars; vern om det ufødte liv. Ikke utvid abortgrensen.

8 av 10 svangerskap blir avbrutt allerede før uke 9.

I dag er det en nemnd som består av to leger som avgjør om kvinnen har rett på abort etter uke 12. Nesten alle de som ber om abort så sent i graviditeten får det innvilget, fordi det er knyttet til sykdom eller svært krevende sosiale forhold. I 2022 ble det utført 651 aborter med nemnd i Norge. 66 prosent av de som gikk til nemnd har meldt at det var pga. fosteravvik. Bare 9 kvinner fikk avslag i nemndene, og de søkte om abort etter uke 18.

Enkelt forklart så fikk alle som søkte om abort før uke 18 lov til å gjennomføre. Hvorfor er man så negative til disse nemndene når de nesten aldri sier nei?

Vi burde heller se på tiltak for hvordan folk kan slippe å havne i en slik kjip situasjon hvor de må vurdere abort. For eksempel med gratis prevensjon. Kvinners rettigheter har gått foran rettighetene til det ufødte liv. Vi er nødt til å styre unna det sorteringssamfunnet vi er på vei til å bli!

Så til høringsfristen i morgen 22. mars; vern om det ufødte liv. Ikke utvid abortgrensen.

Powered by Labrador CMS