Saklig og sømmelig debatt - i Dagen og akademia
- Om slike krav gjelder i akademisk skriving, skulle de gjelde enda mer for kristne debattanter i kristne aviser.
Ifølge avisens statutter skal Dagen «gi rom for sømmelig og saklig diskusjon om kristelige og sosiale spørsmål».
Dette har vært retningslinjen siden avisen ble grunnlagt i 1919.
Hva man skal ligge i begrepene «sømmelig» og «saklig» vil variere fra en tid til en annen, og antakelig også fra en redaktør til en annen. Og når det gjelder Dagens debattspalter, har meningene vært mange og sterke.
Avisen har med hensikt ønsket åpen debatt, og har ikke minst ønsket å gi rom for innlegg som går på tvers av det avisen selv står for. Men i tillegg til dette ligger det gjerne i en debattspaltes natur å være en arena for stemmer som ellers ikke slipper til i nyhetsbildet.
Samtidig må vi som redigerer debatten ta hensyn til både aktualitet og relevans. Det betyr at man ikke kan slippe til utelukkende fordi man besitter opposisjonelle standpunkter. Vurderingene må ha relevans for rimelig mange av leserne.
Dagens fremsynte grunnleggere ga oss kloke retningslinjer ved å lege vekt på både sømmelighet og saklighet.
Disse kriteriene samsvarer godt med et grunnleggende kristent sannhetsideal. Og her er vi ved noe av det vanskeligste ved å redigere en debattspalte i en kristen dagsavis. Hvordan finner vi frem til sannheten, og hvilke redskaper kan vi tillate oss å bruke?
I de siste månedene er det ikke minst bibelsyn som har blitt drøftet. I andre perioder kan det være ulike syn på Israel, på alkohol, på dåp eller ikke minst på samlivsetikk. For kristne skribenter skulle det i alle disse tilfellene være et ideal å opptre sannferdig.
NLA-professor Oddvar Johan Jensen avsluttet fagdagen om bibelsyn ved NLA Høgskolen i Bergen tirsdag med et engasjert innlegg om krav til etterrettelighet i akademiske kretser.
Han viste til at når man vil sitere noen, påligger det et klart ansvar om å sikre at man har forstått vedkommende rett. Om man vil tillegge andre meninger som de ikke har uttrykt, men som man mener følger av det de har sagt, er kravet til å undersøke fakta ekstra sterkt.
Om slike krav gjelder i akademisk skriving, skulle de gjelde enda mer for kristne debattanter som skriver i kristne aviser. Det er for eksempel mulig å kontakte dem man vil kritisere for å undersøke at premissene er slik man tror.
En pastor jeg kjenner sa i sin tid opp Dagen-abonnementet sitt fordi han reagerte på at folk fikk komme på trykk i debatten uten å ha fulgt Jesu henvisning i kirketukt-spørsmål fra Matteus 18:15-18. Der handler det blant annet om å ta sitt anliggende opp med den det gjelder før man tar det opp offentlig.
Denne rettledningen er skrevet med tanke på andre format enn avisdebatt, men det er interessant å ha det i tankene for dem som vil bidra til debatten - også her i avisen.
Dette innlegget sto på trykk i Dagen 5. desember 2013