Meninger

KIRKEHISTORIE: Lausannetraktaten regnes som et av de mest betydningsfulle dokumentene i moderne kirkehistorie. Den var et utspring fra den første Lausanne-kongressen i 1974, med John Stott (bildet) som sjefarkitekt, skriver Øystein Samnøen.

Sammen om oppdraget

Publisert Sist oppdatert

Denne uken fant det sted et unikt misjonalt møtepunkt: 115 sentrale ledere innen kirkeliv, misjon og næringsliv i Norge var samlet for å markere fellesskap og felles overgivelse til å fullføre misjonsbefalingen.

NORME-nettverket arrangerte lederdøgn i samarbeid med Lausannebevegelsen, 18.–19. april i Oslo. Vi representerte et stort spenn i alder, bakgrunn og etnisitet. Plattformen som samler oss er Lausannetraktaten, som regnes som et av de mest betydningsfulle dokumentene i moderne kirkehistorie. Den var et utspring fra den første Lausanne-kongressen i 1974, med John Stott som sjefarkitekt.

Traktaten var og er en samlende oppfordring til den evangeliske kirken rundt om i verden. Den definerer hva det vil si å være evangelisk, og utfordrer kristne til å jobbe sammen for å gjøre Jesus Kristus kjent over hele verden. Lokalt. Globalt.

Jeg deler oversatte utdrag fra traktaten, til glede og utfordring både for oss som var sammen på lederdøgn i Oslo – og for deg som leser Dagen. Den fullstendige versjonen av Lausanne traktaten er tilgjengelig på www.lausanne.org.

Innledning

Vi (…) priser Gud for hans store frelse og gleder oss over det samfunn han har gitt oss med seg og hverandre. Vi er dypt grepet av hva Gud gjør i vår tid, angrer oppriktig våre feilgrep og kjenner oss utfordret av det ufullførte evangeliseringsoppdraget. Vi tror at evangeliet er Guds gode budskap til hele verden. Ved hans nåde er vi fast bestemt på å adlyde Kristi befaling om å forkynne evangeliet for hele menneskeheten og vinne disipler blant alle folkeslag.

Guds vilje og mål

Vi bekrefter vår tro på den ene, evige Gud, verdens Skaper og Herre, Fader, Sønn og Hellige Ånd, som styrer alle ting etter sin viljes råd. Han har utvalgt seg et folk fra verden, og sender dette sitt folk tilbake til verden som sine tjenere og vitner, for å utbre sitt rike, bygge opp Kristi legeme og ære hans navn.

Bibelens autoritet

Vi fastholder både Det gamle- og Det nye testamentets guddommelige inspirasjon, sannhet og autoritet. I sin helhet er disse skriftene det eneste skrevne Guds ord, uten feil i alt det slår fast og den eneste ufeilbarlige norm for lære og liv. Vi slår også fast at Guds ord har kraft til å fullføre hans frelsesplan. Bibelens budskap er rettet til hele menneskeheten. For Guds åpenbaring i Kristus og i Skriften er uforanderlig. Gjennom den taler Den Hellige Ånd også i dag.

Kristus – den enestående og universelle

Jesus Kristus – den eneste som både er Gud og menneske – ga seg selv som den eneste løsepenge for syndere, og han er den eneste mellommann mellom Gud og mennesket. Det finnes ikke noe annet navn ved hvilket vi skal bli frelst. Alle mennesker er fortapt på grunn av synd. Men Gud elsker alle mennesker og ønsker ikke at noen skal gå fortapt, men at alle skal omvende seg.

Kristent sosialt ansvar

Vi fastholder at Gud både har skapt alle mennesker og skal dømme alle mennesker. Vi skulle derfor dele hans omsorg for rettferdighet og forsoning i hele det menneskelige samfunn, og for frigjøring av mennesker fra enhver form for undertrykkelse. Fordi mennesket er skapt i Guds bilde, har alle – uansett rase, religion, hudfarge, kultur, klasse, kjønn og alder – et menneskeverd som skal respekteres og æres, men ikke utnyttes.

Kirken og evangeliet

Vi fastholder at Kristus sender sitt forløste folk til verden slik Faderen sendte ham selv, og at dette innebærer at de på en lignende dyp og krevende måte gjennomsyrer verden. Vi må bryte ut av våre kirkelige gettoer og gjennomstrømme det sekulære samfunnet.

Traktaten var og er en samlende oppfordring til den evangeliske kirken rundt om i verden.

Verdensevangelisering forutsetter at hele kirken bringer hele evangeliet til hele verden. Kirken er midt i sentrum for Guds universelle plan og hans utvalgte redskap for å spre evangeliet. Men en kirke som forkynner korset, må selv være merket av det.

Den Hellige Ånds kraft

Verdensomfattende evangelisering vil bare være en realistisk mulighet dersom ånden fornyer den kristne kirke i sannhet og visdom, tro, hellighet, kjærlighet og kraft. Derfor oppfordrer vi alle kristne til å be om å bli fylt av Guds Ånd, slik at alle åndens frukter må bli synlige i hele hans folk, og alle hans gaver må berike Kristi legeme. Først da vil hele kirken blir et funksjonelt redskap i hans hånd, så hele jorden kan høre hans ord.

Kristi gjenkomst

Vi tror at Jesus Kristus vil komme igjen, personlig og synlig, i kraft og herlighet for å fullføre sin frelse og sin dom. Løftet om hans komme driver oss ytterligere til å evangelisere, for vi husker hans ord om at evangeliet først må forkynnes for alle folkeslag.

Det er vår kristne overbevisning at Gud vil fullende sitt rike, og vi lengter med sterk forventning etter den dag og etter den nye himmel og den nye jord hvor rettferdighet bor, og hvor Gud hersker for evig. I mellomtiden innvier vi oss på nytt til tjeneste for Kristus og for mennesker.

Teksten er oversatte utdrag fra Lausanne-traktaten. Den komplette versjonen er tilgjengelig her.

Powered by Labrador CMS