Sandbergs bibellesning
Det Hagen og Jensen har brukt år på å bygge opp, står Sandberg nå i fare for å demontere.
Vi takker Frps nestleder Per Sandberg for svaret i Dagen i går. Innlegget hans er svært klargjørende.
Synspunkt fra Per Sandberg: – Alt kan tolkes ekstremt, også Bibelen
De som trodde at Sandbergs angrep på Bibelen i Dagbladet før påske var et arbeidsuhell - også vi var i utgangspunktet åpen for en slik tolkning - må nå tro om igjen.
Det var ikke sånn at han i et svakt øyeblikk og for å skape litt balanse, også nevnte Bibelen i en artikkel som egentlig handlet om muslimsk ekstremisme.
Nei, nå bekrefter Sandberg at hans bemerkning om den kristne tros skriftlige kilde var kalkulert og gjennomtenkt.
Dermed fremstår Frp-nestlederens artikkel i betydelig grad som en mistenkeliggjøring av all religion, også den kristne.
Sandberg argumenterer på samme måte som mange av dagens humanetikere og postmoderne religionskritikere gjør. Religiøs tro fremstilles som noe som noe småfarlig som lett kan føre til ekstremisme og settes opp mot «rasjonalitet, fornuft, empati og nysgjerrighet», for å bruke Sandbergs egne ord.
Og så får vi lære av Frps nestleder at «nestekjærlighet og altruisme er utviklingstrekk i menneskelig evolusjon». Menneskets evne til uegennyttig kjærlighet fremstilles altså som et resultat av naturlig utvelgelse gjennom millioner av år.
Vi regner med at Sandberg er klar over at det er en ateistisk måte å betrakte verden på. Den kristne tro ser Gud som kjærlighetens og godhetens opphav.
Uttallige mennesker har opp gjennom historien blitt inspirert til nestekjærlighet og offer - i mange tilfeller på grensen til det selvutslettende - av Jesu radikale budskap om å elske sin neste som seg selv. Det er Bibelen og ikke evolusjonen som har inspirert dem, Sandberg.
Så er det selvfølgelig en helt horribel påstand at Det nye testamentet «forsvarer og promoterer» slaveri. Her er det grunn til å spørre om Sandberg i det hele tatt har lest Bibelen? Eller om han kjenner sin historie?
Har han for eksempel hørt om sin britiske parlamentarikerkollega William Wilberforce som var den fremste kraften for å få avviklet slaveriet i det britiske imperiet?
Hos Wilberforce var det en kristen omvendelse som vakte hans kamp mot datidens kapitalister. De ønsket å beholde slaveriet for å fylle egne lommebøker uten tanke på medmenneskers lidelse. Men Wilberforce fant sin forpliktelse til å kjempe for slavenes frihet i det kompromissløse bibelske budskapet om alle menneskers like verdi fordi vi er skapt i Guds bilde.
Carl I. Hagen og senere Siv Jensen har i lang tid jobbet for å skape troverdighet for sitt parti i kristne miljøer. Det disse to lederne har brukt årevis på å bygge opp, driver nestleder Sandberg nå i praksis å demonterer.
Det hadde vært interessant å vite om den konfrontasjonslinjen Sandberg velger mot Frps kristne velgere har støtte på øverste hold?
Eller er dette enda et Sandberg-utspill av den typen som bare skaper problemer for Jensen og partiet og som de helst skulle vært for uten?
Les også (i kronologisk rekkefølge):
Per Sandbergs innlegg i Dagbladet - Når religionene kolliderer
Kjell Ingolf Ropstads synspunkt - Frps advarsel mot Bibelen
Lederartikkel i Dagen - Per Sandbergs påskehilsen
Per Sandbergs innlegg i Dagen: – Alt kan tolkes ekstremt, også Bibelen