Sannheten i sentrum
Terroristene i Den islamske staten er brutale nok som de er, det er ikke behov for å overdrive brutaliteten. Sannheten holder i massevis.
Sannheten er det første som blir borte i krig, heter det. Det er mye sant i det, men vi må samtidig kjempe for at sannheten fortsatt for kommer frem – uten overdrivelser.
I fremmarsjen til islamistene i nordlige Irak og Syria ser vi det samme skje som i mange andre konflikter: Grusomme historier og bilder blir delt og formidlet for å vise hvor brutale overgriperne er.
Problemet er at mange av historiene overdriver. Dermed blir det en unødvendig demonisering av de religiøse krigerne.
Dagen har som mål å være blant de aller beste i Norge på dekningen av situasjonen til kristne og andre minoriteter i nordlige Irak. Helt siden fredagsbønnen 18 juli har Dagen skrevet om situasjonen, og vi skal fortsette å følge situasjonen tett.
Fremmarsjen til de ekstreme islamistene er noe av det mest brutale verden har sett på svært lenge. Dessverre er det altfor få internasjonale journalister som kan formidle hva som virkelig skjer når geriljasoldater kaster kristne og andre minoriteter på dør.
Se TV-dokumentaren: «Sharia og Den islamske staten kan bare bli etablert med våpen»
En annen årsak til at Dagen velger å prioritere å dekke felttoget til Den Islamske staten (IS) i Irak og Syria er at det kan få verdensvide konsekvenser om de lykkes.
Ønsket om å etablere et islamsk kalifat i Midt-Østen kan fort bli et fristed for terrorgrupper med bindinger til kjente grupper som Taliban og Al-Qaida. Om islamske terrorister får et fristed i Midt-Østen kan det bli nok en trussel mot verdensfreden, og den arabiske våren kan fort bli en arabisk permafrost.
Når nyhetsmeldingene kommer fra Mosul og de andre byene i nordlige Irak er det vanskelig å finne noe positivt å si om terroristene fra IS. Det betyr imidlertid ikke at det er nødvendig å overdrive nyhetsmeldingene.
Denne uken har vi fått meldinger om at barn blir halshugget. Bilder av barn uten hode og barn med våpen rettet mot seg florerer på sosiale medier. Geriljasoldaters barn som angivelig holder avhugde hoder i hendene skaper uro. Bilder fra Siraj-fjellet viser tusenvis av flyktninger. På muslimske nettsider meldes det at IS-lederne egentlig er israelske Mossad-agenter.
Problemet er at mange av disse meldingene og bildene ikke er sanne, eller de kommer fra andre konflikter. I gårsdagens avis skrev Dagen om hvordan det mangler uavhengige kilder til historiene om halshugging. Det gjelder flere av «bevisene» som deles, spesielt på sosiale medier - de kan ikke etterprøve.
Terroristene i Den islamske staten er brutale nok som de er, det er ikke behov for å overdrive brutaliteten. Sannheten holder i massevis.
Terroristene er mennesker med fri vilje som velger å begå overgrep, det faktum holder å formidle. Det største problemet med overdrivelser er at det sår tvil også om de sanne historiene. Begynner man først å slippe løgnhistorier inn, er det vanskelig å skille hva som er sant og ikke.
Dagen skal fortsette å skrive mye om situasjonen i Irak, men vi skal så langt det er mulig unngå å videreformidle overdrivelser og usannheter gjennom å få hendelser og situasjoner bekreftet fra uavhengige kilder.