Sårbare surrogatimødre

Surrogatimødrene har få rettigheter hvis noe skulle gå galt.

Publisert Sist oppdatert

Af­ten­pos­ten-jour­na­listMala Wang-Nave­en har skre­vet boken om «Den glo­ba­le baby. Det nors­ke sur­ro­ga­ti­even­ty­ret i India». Det er et even­tyr med mørke un­der­to­ner.

(PS: Denne lederartikkelen sto på trykk i Dagen 4. april i år)

Denne uken ble det kjent at en in­disk sur­ro­gat­mor som var gra­vid med tvil­lin­ger for et norsk par, døde av gul­sott like etter fød­se­len. Hen­del­sen er en på­min­nel­se om sur­ro­ga­ti-in­du­stri­en kan gå på livet løs. Det er all­tid en ri­si­ko for­bun­det med å føde barn, men i noen land er ri­si­ko­en stør­re enn i andre. At vans­ke­lig øko­no­mi pres­ser kvin­ner til å ta slik ri­si­ko for å bære frem and­res barn, er én av grun­ne­ne til at vi mener sur­ro­ga­ti fort­satt bør være for­budt: Det gjør kvin­nens kropp til en han­dels­vare.

Wang-Nave­en har nok rett når hun i vår avis i dag sier at mange ut­ta­ler seg for bom­bas­tisk om sur­ro­gat­mød­re­ne. Jour­na­lis­ten som selv end­ret syn på sur­ro­ga­ti un­der­veis, har møtt kvin­ner som var stol­te av å kunne bidra til fa­mi­lie­øko­no­mi­en på denne måten. Li­ke­vel kom­mer vi ikke bort fra at det er nød som gjør at de fles­te kvin­ne­ne tyr til et så dras­tisk grep. Boken gir oss ver­di­full ny in­for­ma­sjon som be­kref­ter inn­tryk­ket av at sår­ba­re sur­ro­gat­mød­re ut­nyt­tes.

I boken kom­mer det frem at kvin­ne­ne har få ret­tig­he­ter hvis noe går galt. De må skri­ve under på at de gjør dette på egen ri­si­ko, og det er vans­ke­lig å få for­sik­ring. På kli­nik­ke­ne jour­na­lis­ten be­søk­te, ble kvin­ne­ne pas­set godt på mens de var gra­vi­de, fordi det var i kli­nik­kens in­ter­es­se at de fødte fris­ke barn. Men hvis bar­net døde måtte kvin­ne­ne reise tom­hendt hjem, uten be­ta­lin­gen de var lovet.

Vi­de­re do­ku­men­te­rer Wang-Nave­en at bruk av sur­ro­ga­ti in­ne­bæ­rer en sys­te­ma­tisk fjer­ning av uøns­ke­de barn. For å øke sjan­sen for gra­vi­di­tet blir flere be­fruk­te­de egg satt inn i liv­mo­ren. Hvis alle eg­ge­ne fes­ter seg, blir de over­tal­li­ge em­bryo­ene abor­tert bort. Hvor mange som skal fjer­nes, er det sur­ro­ga­ti­kli­nik­ken og de som har be­stilt barn som be­stem­mer. Kvin­nen har iføl­ge for­fat­te­ren ingen ting hun skul­le sagt.

Både av hen­syn til ufød­te barns rett til liv, fødte barns rett til å kjen­ne sine for­eld­re, og kvin­ners rett til ikke å bli ut­nyt­tet, er det klart at sur­ro­ga­ti er et onde som må for­bys.

Der­for var det en skuf­fel­se da Helse­de­par­te­men­tet før påske la frem for­slag om end­rin­ger i bio­tek­no­logilo­ven. Her slo Re­gje­rin­gen fast at pri­vat­per­soner som bry­ter bio­tek­no­logilo­ven, ikke skal kunne straf­fes, for ek­sem­pel ved kjøp av en sur­ro­gat­mor i ut­lan­det. Dette er en klar li­be­ra­li­se­ring. Vi deler Sp-re­pre­sen­tant Kjer­sti Top­pes syn når hun sier til Af­ten­pos­ten at dette er med på å le­gi­ti­me­re sur­ro­ga­ti.

Og nett­opp Sp som sam­les til lands­møte i Loen til hel­gen, er lys­punk­tet i vår bio­tek­no­lo­gi-li­be­ra­le re­gje­ring. Par­ti­et har for­søkt å hind­re en li­be­ra­li­se­ring på bio­tek­no­lo­gi-om­rå­det og sier klart nei til sur­ro­ga­ti. Det gle­der oss at flere re­pre­sen­tan­ter sier at de vil stem­me imot den fore­slåt­te end­rin­gen i bio­tek­no­logilo­ven, når denne kom­mer opp i Stor­tin­get. Det gle­der oss også at Sps sen­tral­sty­re går inn for nei til både egg­do­na­sjon og tid­lig ul­tra­lyd, slik Dagen skrev i går.

Det er bare så synd at de taler til døve ører hos re­gje­rings­part­ner­ne.

Powered by Labrador CMS