Vi tror ikke den seksuelle tilfredsstillelsen øker ved at grenser blir fjernet, skriver Dagen på lederplass. Bildet er fra filmen som har première i Norge fredag.

Seksuell frigjøring kan ende i fangenskap

Filmen «Fifty Shades of Grey» har fått enorm oppmerksomhet i forkant av premieren til helgen. Fenomenet gir grunn til å tenke over hva som skjer med menneskers seksualitet når stadig flere grenser blir fjernet og bluferdighet blir et fremmedord.

Publisert Sist oppdatert

Filmen er basert på de erotiske romanene til E. L. James med samme tittel. Trilogien har solgt over hundre millioner eksemplarer på verdensbasis.

Ifølge omtalen handler den om en styrtrik forretningsmann som innleder et sadomasochistisk forhold til en ung kvinne, altså seksuell tilfredsstillelse som innebærer å undertrykke eller påføre den andre smerte.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

De sekulære anmelderne er delt i sin dom.

«Lunken mottakelse for het sexfilm», lød en tittel på dagbladet.no i går, der anmeldelser i flere internasjonale medier er sitert.

En av anmelderne mener «filmen bare vil være mildt provoserende i en verden gjennomsyret av porno», ifølge avisen.

Endringene i synet på seksualitet er et av de mest dyptgripende kulturelle forandringene som er skjedd i Vesten i moderne tid.

Ingen bør la seg friste til å rosemale fortiden. Seksualiteten er en av Guds fineste gaver til mennesket, men gleden og takknemligheten over denne gaven, som også kommer sterkt til uttrykk i Bibelen, er ofte blitt underkommunisert.

Til dels er den blitt erstattet med nevroser, fortielser og unødvendig dårlig samvittighet. På den andre siden har det aldri vært lett å leve opp til Bibelens standard, og aldri har alle ønsket å gjøre det heller.

Men ekteskapet mellom én mann og én kvinne som det selvsagte idealet, med felles barn som naturlig resultat, har likevel vært uvurderlig. Det har gitt enkeltmennesker, familier og samfunn trygghet og stabilitet.

Fenomenet «Fifty Shades of Grey» er bare et lite symptom når vi skal forstå hvilke holdningsendringer som er skjedd. Men den er særlig interessant når mange unge opplever det vanskelig å sette grenser for egen og andres seksualitet.

– Vi er overrasket over at unge er usikre på hva som er greit og ikke er greit når det gjelder krenkelser, vold og overgrep. Dette er bekymringsfullt, og vi trenger en bevisstgjøring, sa direktør Mari Trommald i Barne–, ungdoms– og familiedirektoratet til VG i januar.

Sant å si er vi ikke særlig overrasket. Et samfunn som til de grader dyrker forestillingen om at du har lov hvis du har lyst, og aktivt bekjemper faste rammer om seksualiteten, vil nødvendigvis få slike problemer i retur.

Det hjelper ikke akkurat at nesten to av fem nordmenn har et risikofylt alkoholforbruk, ifølge en fersk undersøkelse fra SIRUS. For menn i aldersgruppen 21 til 30 år gjelder det hele fire av ti.

Grenseløs rus og grenseløs seksualitet er en farlig kombinasjon.

Vi tror ikke den seksuelle tilfredsstillelsen øker ved at grenser blir fjernet. Tvert imot blir vi mer avstumpet og mindre følsomme hvis vi hemningsløst søker nye opplevelser.

Vi er trygge på at det ligger mye dypere gleder i å hengi oss til hverandre innenfor rammene Gud har gitt. Da kan vi søke hverandres beste i nysgjerrighet og tålmodighet, med trofasthet og kjærlighet.

Som kristne bør vi vokte oss for å bli sløve i møte med den moralske utglidningen, men også være bevisst på at vi kjenner en bedre vei. Den innebærer forsakelse og kamp mot fristelser, men også noen av livets rikeste velsignelser.

Powered by Labrador CMS