Leder
Selvfølgelig skal ikke norsk politi gå med hijab
En hijab er et underkastelsessymbol under den muslimske guddommen og må aldri bli en del av den norske politiuniformen.
Raymond Johansen er på vei ut av politikken. Samtidig med at han takker for seg som byrådsleder i Oslo har han takket ja til jobben som ny generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Den folkelige og frittalende Ap-mannen fortjener honnør for innsatsen i norsk politikk. Men måten han velger å ta farvel på, gjør nok at avskjeden ikke bare vil bli dominert av godord, men også av sterk politisk kritikk.
For sammen med stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam fronter Raymond Johansen nå et utspill om å tillate bruk av det muslimske hodeplagget hijab i norsk politi. Johansen og Gunaratnam peker overfor VG på at en slik tillatelse kan styrke rekrutteringen til yrket og gi oss et mer representativt politi.
Nå er det ikke første gang politikere tar til orde for å akseptere hijab som en del av politiuniformen, men vi hadde ærlig talt håpet at denne typen forslag var skutt ned en gang for alle.
For hver gang norske politikere går inn for noe slikt, får de kontant svar på tiltale. Det viser vår nære politiske historie.
I 2009 henvendte en kvinnelig politistudent seg først til Politidirektoratet og senere Justisdepartementet med spørsmål om hun kunne bruke hijab til uniformen etter bestått eksamen. Begge disse instansene konkluderte med at slik bruk var innenfor regelverket.
Etter en hardt politisk ordskifte ble vedtaket omgjort og reglene beholdt slik de hadde vært tidligere. Verken politifolk eller dommerstanden kan tildekke seg med hijab.
Saken ble aktuell igjen noen år senere da Stoltenberg-regjeringen nedsatte et utvalg for å gå igjennom politikken på tros- og livssynsområdet. Det såkalte Stålsett-utvalget gikk i 2013 inn for at hijab skulle tillates både hos politi og dommere.
Forslaget fikk imidlertid kort levetid. Det ble avvist allerede på pressekonferansen da den ansvarlige ministeren fikk overlevert utredningen. Norges første muslimske statsråd, daværende kulturminister Hadia Tajik, syntes ikke hijabbruk for disse to yrkesgruppene var noen god ide og varslet at den rødgrønne regjeringen ikke ville gå inn for noe slikt.
Siden har det vært stille.
Men nå ber altså Raymond Johansen om omkamp.
Vi både håper og tror at svaret skal bli det samme denne gangen som i tidligere debatter: Et klart og kontant nei til å norske politifolk skal kunne bruke hijab sammen med politiuniformen.
Også vi ønsker oss et livssynsåpent samfunn. Det prinsippet innebærer selvfølgelig også retten til å bruke det muslimske hodeplagget i det offentlige rom. Derfor er vi motstander av ulike typer forbud mot å bruke hijab på enkelte steder, slik det har vært praktisert blant annet i Frankrike.
Men for en yrkesgruppe som politiet må det gjøres et unntak. Det er få offentlige tjenester det stilles høyere krav til nøytralitet for enn nettopp denne gruppen. De representerer noe så alvorlig som den norske stats voldsmonopol.
Det må aldri kunne skapes noen tvil om hvor deres lojalitet ligger i yrkesutøvelsen.
Når man opptrer som polititjenestemann eller -kvinne, opererer man ikke lenger i sin egen personlige sfære. Politimyndighetene representerer oss alle, og derfor må også uniformen signalisere absolutt uavhengighet og nøytralitet overfor alt annet enn oppdragsgiveren, den norske stat.
For uansett hvordan man snur og vender på det, så er og blir hijaben et underkastelsesmerke under den muslimske guddommen. Det er et unaturlig symbol å bli møtt av når man har med politiet å gjøre.