Sexkjøpsforbudet bør bestå
Mens flere europeiske land mener sexkjøpsforbudet i Sverige og Norge er så vellykket at de vurderer å innføre lignende forbud, ønsker Høyre, Frp og Venstre å oppheve sexkjøpsloven. Det er et paradoks.
Mens flere europeiske land mener sexkjøpsforbudet i Sverige og Norge er så vellykket at de vurderer å innføre lignende forbud, ønsker Høyre, Frp og Venstre å oppheve sexkjøpsloven. Det er et paradoks.
Sexkjøpsloven trådte i kraft 1. januar 2009 etter å ha blitt vedtatt med stemmene til Ap, SV, Sp og KrF. Loven forbyr kjøp av seksuell omgang eller handling og gjelder også for nordmenn i utlandet. Salg av seksuelle tjenester er ikke straffbart.
Solberg-regjeringen har nå satt i gang en evaluering av sexkjøpsloven. Evalueringen skal være klar i juni. Høyre, Frp og Venstre har sammen flertall til å fjerne loven, hvis de ønsker det. Alle de tre partiene gikk til valg på å legalisere kjøp av sex.
Motstanderne av loven argumenterer blant annet med at dagens forbud kan styrke det kriminelle elementet, jage prostitusjon under jorden og gjøre det vanskeligere å hjelpe mennesker ut. Enkelte kritiserer også loven for å være «moralistisk» og mener at voksne må få kjøpe og selge sex som de vil.
Det viser seg imidlertid at regjeringspartiene og Venstre er i utakt med folket i sexkjøpsdebatten. Bare rundt 20 prosent ønsker å oppheve loven, viser meningsmålinger gjort for Aftenposten og Klassekampen. Selv motstandere av loven mener dessuten at det gir feil signaler å oppheve loven når den først er her.
Sexkjøpsloven er viktig fordi den gir klar beskjed om hva vi som samfunn oppfatter som rett og galt. Den mann som kjøper sex av en kvinne, gjør kvinnekroppen til en vare. I kjøp av sex ligger en nedvurdering av menneskeverdet, og en utnyttelse av et annet menneske.
Loven er også et godt instrument til å redusere etterspørselen etter seksuelle tjenester. Globale nettverk som kjemper mot menneskehandel, mener det er avgjørende å få dempet etterspørselen som fyrer opp under sexindustrien.
I forrige uke gikk EU-parlamentets kommité for kvinners rettigheter, med stort flertall, inn for at EU bør innføre den svenske modellen for sexkjøpslov. Saken kan nå legges frem for avstemning i EU-parlamentet i slutten av februar.
Nylig vedtok den franske nasjonalforsamlingen en lov som forbyr sexkjøp. Også Irland og Tyskland revurderer sitt lovverk. Samtlige henter inspirasjon fra Sverige.
Erfaringene fra Sverige, som kriminaliserte sexkjøp allerede i 1999, viser at omfaget av prositusjonen er redusert. Menneskehandlere ser på landet som et lite attraktivt marked. Dessuten har holdningene endret seg. Færre svensker synes det er greit å kjøpe sex. Loven gjør også at svenske prostituerte føler seg tryggere. De kan med loven i hånd anmelde voldelige kunder.
Når europeiske land kopierer det svensk-norske sexkjøpforbudet, fordi det har vært vellykket, ville det være pussig om Norge gikk motsatt vei og legaliserte sexkjøp. Også her til lands tyder mye på at færre kjøper sex nå enn før forbudet ble innført.
Men samtidig kommer det frem i politiets årlige kriminalstatistikk at politiet bruker mindre ressurser på å håndheve loven enn før. Det er bekymringsfullt. En forutsetning til at loven skal fungere, er at politiet følger opp.
Dagen