Meninger

ARNONA: Lederne for store kristne kirkesamfunn i Israel sier at lokale myndigheter over hele landet krever at de betaler eiendomsskatt. Her fra Den hellige gravs kirke, i Gamlebyen i Jerusalem.

Skatten og hjertet

Publisert Sist oppdatert

Fra søndagsskolen husker jeg godt fortellingen om Sakkeus, skatteoppkreveren som hadde utnyttet sin posisjon og blitt rik på andres bekostning. Også i voksen alder er fortellingen «min». Den utfordrer i alle fall mange av oss i verdens rikeste land til å gjøre opp for økonomisk urett. Og at nåden gjelder også for oss rike.

Arnona-skatten i Jerusalem

I begynnelsen av juli fikk jeg en melding fra den lutherske biskopen i Jerusalem om en helt ny skatt (Arnona) som byens myndigheter nå vil legge på kirkelige eiendommer. Dette vil gjøre det kristne nærværet i Jerusalem og Det Hellige Land enda vanskeligere.

Nylig hadde kirkelige ledere i Jerusalem møte med ordføreren i byen, og har skrevet brev til statsminister Netanyahu. Jeg vet ikke hvordan dette ender, men håper på det beste. Den kristne minoriteten fortjener all mulig støtte for å bli værende, ikke flere tunge byrder.

Jeg betaler min skatt med glede, og er stolt av velferdssamfunnet vi har. Skatt må selvsagt diskuteres også i vårt samfunn, men utfordringene er mye større ute i verden. Eksempelet over er et eksempel på urettferdig skatt.

Skatteparadis

Skatt er også på dagsorden når G20-landene møtes i Brasil denne uka. Og Norge er faktisk invitert for å snakke om formuesskatt og rettferdig skatt.

Andre steder er problemet skatteparadiser. Skatteparadiser har eksistert i nesten 100 år, og er en «ordning» som tapper land, både rike og fattige, for milliarder av dollar hvert eneste år.

Et sunt skattesystem er mer bærekraftig enn all verdens veldedighet.

Med afrikanske land i spissen, og med støtte fra Kirkens Nødhjelp, Det lutherske verdensforbund og flere, ble det jobbet iherdig med å få på plass en skattekonvensjon i FN som kan tette hullene som gjør det mulig for selskaper og rike mennesker å flykte fra både ansvar og skatt.

For få måneder siden ble medlemslandene enige om å utarbeide en rammekonvensjon i FN. Dette kan bety starten på en ny periode for store reformer som adresserer økonomisk ulikhet og vektlegger utviklingslands perspektiver.

Skatterettferdighet

Visjonen må være et sunt og rettferdig skattesystem som kan bidra til velferd som helse, skole og tilgang til vann og sanitære løsninger i fattige land.

Ære være kirker og misjon som bidrar til slike livsviktige tjenester. Men i det lange løp må skatteparadis og korrupsjon bort og sunne skattesystemer på plass. Vi ser konturene av det nå, med kirkers drahjelp. Et sunt skattesystem er mer bærekraftig enn all verdens veldedighet!

Jeg tror at «rettferdig skatt» er godt og viktig. Penger må være i livets tjeneste, og ikke noe som blir avgud og Mammon for oss.

«For hvor din skatt er, vil også ditt hjerte være», sa Jesus (Matteus 6,21).

Powered by Labrador CMS