Debatt
Skeivt kristent nettverk på NLA Høgskolen
I Dagen 17.01. hevder Reidar Holtet at ett av våre medlemmer har handlet illojalt mot sin arbeidsgiver ved å være med på å stifte et lokallag av Skeivt kristent nettverk (SKN) på NLA Høgskolen. Vi synes det er trist at våre medlemmer får slike anklager rettet mot seg. Retten til organisasjonsfrihet er grunnlovsfestet i Norge, og det kan vel ikke være illojalt å organisere seg?
Skeivt kristent nettverk er en kristen økumenisk interesseforening for LHBT+-personer og støttespillere med forskjellig menighetsbakgrunn. Vi jobber for å fremme kunnskap og forståelse for et kristent syn som muliggjør kombinasjonen kristen tro og likekjønnet samliv, samt at transkjønnede og transpersoner kan leve i henhold til sin kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk.
Formålet med å etablere lokallaget var å støtte NLA-studenter og ansatte som opplever det som vanskelig å være på en utdanningsinstitusjon der enkelte, både blant ansatte og studenter, synes det er greit å gi tydelig uttrykk for sine fordommer og negative holdninger mot skeive.
Lokallaget på NLA Høgskolen har i den tiden det har eksistert bidratt til SKNs arbeid på verdifulle måter. Det har arrangert film- og diskusjonskvelder om å være skeiv i kristne miljøer og på kristne utdanningsinstitusjoner og om konverteringsterapi. Medlemmene har også bidratt i høringsuttalelser, nasjonale nettverkssamlinger og i planlegging og gjennomføring av Regnbuedagene i Bergen.
Det vedtektsfestede formålet til NLA Høgskolen er at den «bygger på den kristne tro slik den er uttrykt i Den Hellige Skrift og Den Norske Kirkes evangelisk-lutherske bekjennelse». Videre er formålet å drive akkreditert høgskole og tilby utdanning for kvalifiserte søkere uansett livssyn.
I NLAs verdidokument står det: «Det er sentralt i vårt grunnlag at alle mennesker er gitt en særegen verdi, uttrykt i troen på at mennesket er skapt i Guds bilde, og derfor ukrenkelig.»
En skulle derfor tro at det var i samsvar med NLAs formål å gi alle studentene en likeverdig mulighet til utdanning og et godt læringsmiljø uavhengig av seksuell orientering, kjønn og kjønnsuttrykk?
Bispemøtet i Den norske kirke kom med en uttalelse 21. februar i fjor. Her ble det erkjent at kirken i liten grad har tatt inn over seg homofiles livssituasjon, og at Bispemøtets holdninger har påført mange mennesker skade og smerte. De uttrykker nå anerkjennelse og glede over at kirken har mange homofile og lesbiske medlemmer og ansatte, og bekrefter vårt bidrag til fellesskapet.
Vi vet at ikke alle medlemmer i Dnk og NLAs eierorganisasjoner er enig med Bispemøtet, og skeive kan fremdeles oppleve negativ sosial kontroll og sanksjoner i enkelte kristne miljøer. Nettopp derfor er det behov for arbeidet til Skn, også på NLA Høgskolen.