Debatt
Slå ring om Taiwan!
Mens krigen mot Ukraina er inne i det åttende året, er også spenningen stor i Taiwan-stredet mellom Folkerepublikken Kina og Republikken Kina (Taiwan).
I vår del av verden – i Donbass – angripes de ukrainske regjeringsstyrkene nesten daglig av prorussiske opprørere solid støttet av Den russiske føderasjonen med «frivillige», våpen, ammunisjon og finanser.
Uten slik omfattende russisk støtte, ville disse «republikkene» kollapset for flere år siden og vært under kontroll av den ukrainske sentralregjeringen.
Men fortsatt blir ukrainske soldater drept og såret, og om lag 200.000 skolebarn i fronten mot de opprørskontrollerte områdene sitter bak sandsekker foran klasseromsvinduene.
I Taiwan-stredet forventes det krig, det vil si et kinesisk forsøk på en okkupasjon av øya som nå for lengst har innført demokrati på nivå med Vest-Europa, og som har styrt seg selv i over 70 år.
Så å si daglig er kinesiske flystyrker på vingene inn i Taiwans kontrollsone, og samtidig går fly fra Taiwan opp for å avskjære disse provokasjonene som av og til simulerer et angrep på Taiwan.
Også kinesiske krigsskip deltar – alt for å skremmer 23 millioner innbyggere på Taiwan til å underkaste seg Folkerepublikkens kontroll. Myndighetene på Taiwan meldte om 380 kinesiske flyvninger inn i kontrollsonen i løpet av 2020.
På Taiwan regner nå godt over 80 prosent seg som taiwanere og ikke kinesere, og et stort flertall – over 70 prosent – uttaler at de vil forsvare øyrepublikken mot et kinesisk angrep.
Så trusler og provokasjoner ser ut til å ha tilnærmet null effekt. Lærdommene fra Hongkong viser med all tydelighet hva doktrinen «et land, to systemer» egentlig er verdt.
Den tidligere danske Nato-generalsekretæren, Anders Fogh Rasmussen, uttalte i mai at et kinesisk angrep kan komme i løpet av noen år, og at USA vil gi et kraftig militært svar.
Situasjonen i området, det vil si Taiwan-stredet, og den kraftige kinesiske undertrykkelsen både i Hongkong og overfor minoriteter i selve Folkerepublikken, bør føre til en revurdering av vårt forhold både til Folkerepublikken Kina og Taiwan, til Republikken Kinas fordel.
Norge bør – som mange andre land – opprette et handelskontor/representasjonskontor på Taiwan. Og det er heller ingen grunn til å unngå kontakt med taiwanske politikere – representanter for et demokratisk øysamfunn som etter alle solemerker ikke lengter etter Folkerepublikkens stadig mer brutale diktatur! Kilder; abc-nyheter 11/5- 2021 og nettavisen Taiwan Today.